Navigatie overslaan
Schouwen-Duiveland / Agami

Wat doet Vogelbescherming?

Situatieschets  (Noor)

Wat doet Vogelbescherming?

  • Lobby / advies wb systeemherstel en duurzaam medegebruik
  • Samenwerken
  • Schep in de grond
  • Juridisch
  • Vrijwilligers
  • Soorten
Veel Nederlandse natuur is beschermd door wetten en regels. Toch is dat niet genoeg voor gezonde vogelpopulaties. Dat komt bijvoorbeeld door niet-duurzame visserij, toegenomen recreatie of het neerslaan van stikstof uit de lucht. Ook zijn natuurgebieden soms te klein, of komen natuurlijke processen niet tot hun recht. Vogelbescherming wil dat de natuur meer ruimte krijgt en dat de kwaliteit ervan toeneemt door het verminderen van factoren met een negatieve uitwerking. Dat doen we via ‘schop in de grond’-projecten, maar ook lobbyen we voor beter natuurbeleid en delen we kennis over te nemen maatregelen. Hierin werken we vrijwel altijd samen met terrein beherende organisaties en andere terreineigenaren. Het betekent daarnaast dat we de natuurbeschermingswetgeving kritisch volgen en een actieve inbreng hebben rondom Natura 2000-regelgeving. Verder heeft Vogelbescherming een netwerk van vrijwillige en deskundige WetlandWachten, de ‘ogen en oren’ in het veld bij de waterrijke natuurgebieden van Nederland.

Lobby / advies wb systeemherstel en duurzaam medegebruik

Lobby is voor Vogelbescherming een belangrijk instrument. Door onze kennis te delen met politici, beleidsmakers en bestuurders, proberen we hen te bewegen om de belangen van vogels mee te nemen in plannen en beleid.

Samenwerken

Schep in de grond

Juridisch

Compensatie aanleg Tweede Maasvlakte
Vogelbescherming heeft samen met zes andere natuurorganisaties een rechtszaak gewonnen tegen de Nederlandse overheid rondom de natuurcompensatie vanwege de aanleg van de Tweede Maasvlakte. 15 jaar lang kwam de overheid z’n belofte niet na om de schade aan de natuur te compenseren die was ontstaan door de aanleg van de
Tweede Maasvlakte in de Voordelta. Zoals de rechter voorschreef, gaat de minister voor Natuur en Stikstof nu de schadelijke bodemberoerende visserij verbieden in een deel van het gebied. Dat is goed nieuws voor de natuur, al is het 2023 niet gelukt om met alle partijen tot goede afspraken te komen.

Geen afschot van ganzen rondom
De rechtbank Overijssel heeft in 2023 de vergunning vernietigd die de provincie Overijssel verleende voor ganzenafschot in en rond beschermde Natura 2000-gebieden in het voorjaar en de zomer. De provincie heeft niet kunnen aantonen dat negatieve effecten op de broedvogels in deze gebieden met zekerheid zijn uitgesloten. De uitspraak is onderdeel van een reeks juridische overwinningen rond ganzenafschot: uit deze uitspraak blijkt opnieuw dat de rechter streng meekijkt naar het effectenonderzoek dat aan zo’n vergunning ten grondslag ligt.
De uitspraken bieden ook duidelijkheid voor andere provincies; voor afschot in en bij Natura 2000-gebieden is in beginsel een Natura 2000-vergunning en een zorgvuldige en adequate passende beoordeling vereist.

Spieringvisserij in de Waddenzee
De rechtbank Midden-Nederland heeft in 2023 het beroep van Vogelbescherming tegen de spieringvisserij in de Waddenzee gegrond verklaard. De vergunningen voor de betrokken vissers zijn vernietigd en daarmee is het definitief niet meer toegestaan te vissen op spiering. Dat is goed nieuws voor het herstel van de spieringpopulatie en de visetende vogels die spiering eten. 

  • Bruine Bank
  • Verlenging van de beheerplannen voor de grote wateren (Waddenzee, Noordzeekustzone en Deltawateren)
  • Procedure over de garnalenvisserij in Natura 2000-gebieden
  • Procedure tegen de aanleg van een zonnepark in Drenthe op een locatie die belangrijk foerageergebied en rustgebied is voor toendrarietganzen

Vrijwilligers

Een speciale rol bij de bescherming van natuurgebieden is weggelegd voor de WetlandWachten; de vrijwillige vogelbeschermers van Vogelbescherming die sinds 1995 de ontwikkelingen in ‘hun' wetlands in de gaten houden. Ze zijn de ogen en oren in het veld van Vogelbescherming: zo’n 95 WetlandWachten. Deze vaak zeer deskundige vrijwilligers stellen misstanden aan de kaak en bewaken de natuurkwaliteit van een gebied.

Soorten

De Nederlandse kust is ruim driehonderd kilometer lang. Driehonderd kilometer bijzonder landschap, met een gigantische waarde voor de mens, én voor de natuur. Onze grootste en meest gevarieerde natuurgebieden liggen hier, zoals het Waddengebied en de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta. Er zijn stranden, kwelders, duinen, zeearmen en slikken. Voor een vogel als de tapuit is het erop of eronder.

Vogels in natuurgebieden

De parels van de Nederlandse vogelnatuur zijn de kust en de waterrijke gebieden. Voor miljoenen vogels zijn deze plekken - Waddenzee, Zuidwestelijke Delta en het IJsselmeergebied - van wezenlijk belang.

Wat doet Vogelbescherming?

Lobbyen voor vogels en natuur

Na de gemeenteraadsverkiezingen worden er visies gevormd en nieuwe plannen gemaakt. Dat biedt volop kansen om invloed uit te oefenen voor vogels en natuur. Samen kunnen we alle 352 gemeenten bereiken. Help je mee?

Lees hier wat u kunt doen