Tegen die achtergrond heeft de Nederlandse overheid nationale lijsten vastgesteld van soorten die dreigen te verdwijnen uit Nederland en kwetsbare soorten (Besluit Rode Lijsten flora en fauna). Er is een apart Rode Lijst van bedreigde Nederlandse broedvogels. De huidige Rode Lijst is in 2017 vastgesteld door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Op deze Rode Lijst staan 87 Nederlandse broedvogels. Deze lijst is gebaseerd op het ‘ Basisrapport Rode Lijst Vogels 2016’ dat is opgesteld door Sovon Vogelonderzoek Nederland aan de hand van strikt wetenschappelijke, ecologische criteria.
Rode Lijsten hebben geen juridische status, maar hebben in de praktijk wel een belangrijke signaleringsfunctie. Overheden en natuurbeheerders worden verondersteld met de soorten op de lijst rekening te houden. Voor deze soorten geldt een hogere prioriteit bij het nemen van actieve beschermingsmaatregelen, bijvoorbeeld door hun leefgebieden te verbeteren. De Wet natuurbescherming vereist van provincies dat zij de nodige maatregelen nemen voor het behoud en herstel van soorten die op de Rode Lijst staan (artikel 1.12).
De Rode Lijst van Nederlandse Broedvogels speelt tevens een rol bij het maken van uitzonderingen op de verboden handelingen die gelden voor beschermde soorten, waartoe alle inheemse vogels worden gerekend. Voor het maken van dergelijke uitzonderingen geldt namelijk de voorwaarde dat het niet mag leiden tot een verslechtering van de staat van instandhouding van de betreffende vogelsoort. Dat kan betekenen dat een uitzondering op de verboden voor een bedreigde soort minder makkelijk kan worden gemaakt of dat er meer mitigerende of compenserende maatregelen moeten worden getroffen om de effecten daarvan te beperken of herstellen.