Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Zeearend

P.S.

Wat hadden ze het goed thuis, de pykjes die kuuks werden en rond begin juli als jonge zeearend uitvlogen. Zó goed dat ze maar blijven terugkomen op hun metersgrote nest. Dat is nog nooit vertoond bij Beleef de Lente, dus dat vertonen we graag nog even in deze ps-clip. 

 

Een fijne zomer gewenst allemaal, met de groeten uit de Laban polder, Alde Feanen, Eârnewald, Fryslân, Nederland, Europa, Wereld, Melkweg, Universum. 

Bekijk de clip

Het kan ook nooit normaal bij de zeearenden van Beleef de Lente

Albert Eggens

06.07.24 Na een voorspoedig begin van het seizoen, waarbij we nog maar net tien dagen live waren met een nieuw seizoen van Beleef de Lente, zat de spanning er al direct volop. Het was meteen duidelijk dat het eerste ei niet lang op zich zou laten wachten. Dit gebeurde dan ook op 5 maart, en op 9 maart.

Lees meer

Naar alle blogs & vlogs zeearend

Waarom komt het andere jong niet terug naar het nest?

In principe komen de zeearenden niet meer op het nest. Ze blijven nog wel dichtbij, omdat ze de eerste maanden nog door hun ouders van voedsel worden voorzien. Stapje voor stapje worden ze steeds zelfstandiger en richting het einde van het jaar gaan ze een eigen territorium zoeken. Vanaf ongeveer december gaan de ouders het nest klaarmaken voor de lente.

Deze vraag is gesteld door edith.

Veelgestelde vragen over de zeearend

Vliegende deur

Een imposante, zeer grote roofvogel van waterrijke gebieden. Vliegt met trage diepe vleugelslag, vooral op thermiek. Buiten broedseizoen meestal solitair.

Lees meer

Groot nest

Bouwt zeer groot nest dat vaak jarenlang gebruikt wordt in de kruin van een boom, in boomloze gebieden ook op de grond. Broedt 1x per jaar met meestal 2 eieren.

Lees meer

De gier van het noorden

Zeearenden eten dode vis en jagen op levende vissen. Maar ook eenden, meerkoeten, ganzen en zelfs zwanen zijn hun leven niet zeker. En kadavers zijn erg in trek, vooral in de wintermaanden.

Lees meer

Friesland

Nationaal Park De Alde Feanen, één van de pronkjuwelen van natuurorganisatie It Fryske Gea. Dit laagveenmoeras kent een grote rijkdom aan natuur. De zeearend broedt hier nu voor de 5e keer!

Lees meer