Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Wim van Nee
STORK
Wim van Nee, STORK | vrijdag 13 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 836x
Bijvoorbeeld Leo's weblog van afgelopen week. Het is niet echt gebruikelijk dat jonge ooievaars en hun ouders in het veld samen optrekken. Meestal zijn er meer ooievaars bij en dan gaan ze allemaal hun eigen gangetje. Maar als er geen vreemden bij zijn, dan opeens blijkt dat de gezinsleden elkaar wel in de gaten hebben. De jongen laten zich zelfs voeren. Dank voor deze inkijk Leo!
Arda heeft uitgebreid uitleg gegeven over de trek en trekroutes. Daaruit hebben we onder andere geleerd, dat onze ooievaars de westelijk trekroute volgen. Caroline tipte ons met een mooie melding van een ooievaar uit Wit-Rusland, één die hoort bij de oostelijke populatie. Hij werd teruggezien in Zuid-Afrika, een afstand van meer dan 9000 kilometer! Het geeft weer mooi aan dat het Oost-Europese deel van de ooievaars, aanzienlijk verder moet reizen.
Gisteren kregen we van een nesteigenaar uit Beilen een paar bijzondere braakballen toegestuurd. In één ervan zat een poot van een kip ... u weet wel, zo'n plastic piepkip waar baasjes hun honden mee vermaken. Verder zat er een onduidelijk stuk rubber in en een postelastiek. In een andere braakbal was een tentelastiek zichtbaar.
Dan aandachtvoor een interessant ooievaarsartikel.
Al sinds het begin van het ooievaarsproject in 1969, worden broedgegevens bijgehouden. Het gaat onder andere over aantallen eieren, jongen en uitgevlogen jongen. Aanvankelijk stond dit allemaal op kleine kaartjes genoteerd in een kaartenbak, later op A4 in multomappen en uiteindelijk is alles gedigitaliseerd. Sinds een jaar of vijf maken we voor het melden van gegevens gebruik van het programma Nestkaart Ooievaar. Daarmee komen de gegevens rechtstreeks in de database terecht en zijn ze direct beschikbaar voor onderzoek.
We waren natuurlijk razend benieuwd naar wat je te weten zou kunnen komen als je met deze oude gegevens zou kunnen rekenen. Het goede nieuws is dat afgelopen jaar ook alle historische gegevens zijn ingelezen in Nestkaart Ooievaar. De gegevens over een periode van bijna 50 jaar zijn nu toegankelijk! Sovon is in de gegevens gedoken en heeft in samenwerking met STORK er een artikel over geschreven, dat binnenkort in Limosa verschijnt. Er is veel interessants naar boven gekomen, veel te veel om in deze weblog te kunnen beschrijven, maar we willen u het artikel niet onthouden. Op de website van STORK kunt u het alvast lezen. We willen iedereen die eraan heeft meegewerkt door gegevens te melden, nu of in de afgelopen 50 jaar, enorm bedanken!
Bent u na het lezen nog meer geboeid geraakt, ga dan zelf ook melden met Nestkaart Ooievaar. Iedereen kan meedoen, u hoeft niet zelf een ooievaarsnest te hebben. Het is niet alleen leuk, u draagt ook nog bij aan onderzoek aan het wel en wee van de Nederlandse ooievaarspopulatie.
Nestkaart Ooievaar, van harte aanbevolen!
Wim
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..