Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Arda van der Lee
STORK
Arda van der Lee, STORK | donderdag 31 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 857x
Gelukkig zijn de jongen in Gennep al een paar weken oud en hebben de ouders toen ze heel klein waren genoeg eiwitrijke wormen kunnen vinden. Maar op nesten met jongere kuikens dreigt hongersnood als de ouders niet voldoende regenwormen kunnen vinden.
Op het nest in mijn tuin zijn in het Pinksterweekend drie kuikens uit het ei gekropen. Ik kan daardoor nauwkeurig volgen wat de ouders aan voedsel brengen. En dat was van alles, behalve regenwormen. Het jongste kuiken is dan ook al snel door gebrek aan voedsel gestorven.
De ouders vinden prooien genoeg, maar die zijn nog niet geschikt voor de kleine kuikens. Gisteren zag ik er eentje worstelen met een 'superworm', maar het lukte niet om hem in te slikken. Met de verrekijker zag ik dat het een rinslang was, die vervolgens maar smakelijk door de oudervogel zelf werd opgegeten.
Het opbraken kostte de ouders vaak erg veel moeite, niet zo raar als je een krop vol rivierkreeften hebt. Als blijkt dat de jongen die ook niet naar binnen krijgen, pikt de ouder ze zelf maar weer op met de punt van de snavel en gooit ze vervolgens behendig achterin de keel. Dat smaakt naar meer........ Rivierkreeften in alle maten zie ik zo voorbijkomen. Wel goed dat ze niet blijven liggen, straks krioelt het hele nest ervan.
Ik ging me steeds meer zorgen maken over de overlevingskans van de jongen. Totdat......... het gisteren ging regenen en de hele avond bleef regenen. En jawel, vanochtend zag ik dat er wormen werden gebracht. What's in a name? REGENwormen! En vanavond was er weer een geweldige stortbui. Hoe blij kan je worden van regen?!
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..