Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Haags hoogtepunt (foto: Caroline Walta)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Haagse hoogtepunten

Caroline Walta, STORK | zondag 20 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 846x

Gennep is een prachtige plek, met de camera die ons een kijkje gunt in het ooievaarsnest. Leo woont er in de buurt. Het blijkt dat de blogschrijvers keurig verdeeld over het land te wonen: Wim in het oosten, Arda meer centraal en mijn plek in de Randstad. Hoe is het met de ooievaars in die regio's?

Vandaag neem ik jullie mee naar een paar Haagse nesten. In de regio staan nestpalen, maar de ooievaars geven de voorkeur aan schoorstenen op hoge flats. Gekscherend zeg ik dat ze een penthouse willen met riant uitzicht over de skyline van Den Haag.

Vier op een rij

Het uitzicht vanaf hun nest is voor ooievaars erg belangrijk. Alleen de gebouwen, hoe historisch of hip ook, het interesseert ze weinig. In Den Haag kijken ze juist de andere kant op: naar het gebied ten noorden van de stad. Hier ligt de Duivenvoordse-Veenzijdse polder, een onmisbare bron van voedsel voor de ooievaars. In de banner zie je de twee uitzichten vanaf het flatdak. Het begon met één, nu zijn er vier op een rij (Smaragdhorst 1x, Suzannaland 3x).

In de nesten

De ooievaars zijn hier zelf begonnen met het maken van een nest. Bijzonder, maar het bezorgde de flatbewoners ook overlast. Nestmateriaal verstopte de schoorsteen, met een haperende verwarming tot gevolg. En juist in het seizoen dat iedereen buiten van de warmte wil genieten, zijn er kuikens. Jongen die wel erg enthousiast over de rand poepen - flats! - zo op de balkons van de zonnende bewoners. Door de berg groeiende takken was de schoorsteen nauwelijks nog bereikbaar voor het noodzakelijke vegen en onderhoud. Om die problemen op te lossen, zijn er met hulp van vrijwilligers van de Haagse Vogelbescherming nestconstructies geplaatst.

Ik kan de hele dag wel naar je kijken...

De eieren en jongen worden goed bewaakt door de ouders. Om de vleugels te strekken, zelf te eten en voedsel te zoeken voor de jongen, wisselt het paar elkaar af. Als ze niet samen op het nest zijn, dan willen ze het liefst toch contact met elkaar houden.

We kunnen hiervoor drie redenen aangeven:

- de ooievaars kunnen snel samenkomen bij een bedreiging van de partner of het nest;

- de ooievaar op het nest kan zien waar de partner voedsel vindt, dat scheelt zoeken;

- als de kuikens groter worden, krijgen ze steeds meer oog voor waar de oudervogels naar toe vliegen, zo leren ze alvast welke plekken veilig zijn.

Hoe doe je dat zonder webcam en smartphone? Juist, door gewoon live vanuit het veld en vanaf het nest naar elkaar te koekeloeren.

En wij kunnen meekijken dankzij de camera in Gennep!


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs