Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Binnenstebuiten

Caroline Walta, STORK | zondag 8 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1036x

De ooievaars zitten te broeden. Het is voor zowel pa en ma als voor ons, geduld tot eind april het eerste kuiken uit het ei piept. In de tussentijd zullen we allerlei weetjes op de pagina plaatsen en in deze blog keer ik de ooievaar binnenstebuiten: het skelet.

In een eerdere weblog heb ik al geschreven over een vergelijking tussen ooievaars en reigers. Bij het bekijken van de botten, vallen ook hier overeenkomsten en verschillen op.

Uitstekende nek

Reigers hebben een smalle bouw, zodat ze verdekt opgesteld kunnen staan tussen bijvoorbeeld riet langs de waterkant. Ooievaars zijn vogels van meer open gebieden waar ze actief doorheen lopen en ze kunnen het daardoor doen met een breder en meer gedrongen lichaam. De nekwervels zijn anders van structuur, elk bot is dikker en korter en mist de karakteristieke knik van de reigers.

Zweefvleugel

De vleugel van een ooievaar en reiger verschillen niet zo zeer in breedte, maar wel in lengte. De onderarm van ooievaars is veel langer dan de bovenarm en handsecties. Ooievaars hebben deze lengte nodig om lang te kunnen zweven op thermiek, de opstijgende warme lucht. Reigers kunnen ook "thermieken", maar het zijn meer vliegers door het slaan met hun vleugels.

Bochel

Net als andere vogels die relatief rechtop staan, ondersteunen ooievaars het gewicht van hun kop en snavel met sterke spieren. Die spieren zijn verankerd aan de wervels tussen hun schouders. Deze wervels hebben opvallende uitsteeksels. Daardoor is het gebied voor de aanhechting van de spieren groter gemaakt. Aan deze constructie hebben reigers en ooievaars hun soms gebochelde uiterlijk te danken.

Op stelten

Op het plaatje is de bouw van de lange poten goed te zien. Het bovenbeen en de knie van de poot zitten in het lichaam, vlak onder de heup. Het been dat wij uit het lijf zien steken, is dus het onderbeen. Wat voor ons een knie lijkt, is het enkelgewricht. Het loopbeen daaronder zie je bij de mens weer niet: het zit verstopt in onze voet, vlak voor de tenen.

Bron: De Ontvederde Vogel | Katrina van Grouw | Tirion Natuur 2014, het boek heb ik ingezien in de winkel van Vogelbescherming Nederland en ik mocht de pagina's over de ooievaar fotograferen. Met dank aan de mede-vrijwilligers daar in Zeist!

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs