Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | vrijdag 6 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 856x
Een keer eerder, in 2008, zagen we iets dergelijks. Het betrof toen echter een ei dat niet uitgekomen was en dat door vrouw plotseling aan de jongen werd opgevoerd. Maar het ei van vanochtend was nog niet eens halverwege de broedperiode. Bizar!
Naar de reden kunnen we slechts gissen. Was het ei niet bevrucht en erg licht? Raakte het daardoor kapot? Had vrouw zo'n honger dat ze niet meer op prooi kon wachten? Dat laatste lijkt niet echt het geval. Ze werd regelmatig gevoerd en bedelde zeker niet overdadig. Erg lichte eieren treffen we wel vaker en die liggen er geregeld na het uitvliegen van de jongen ook nog. Dat is op zich dus ook geen reden. Feit is wel dat er een groot tijdsverschil zat tussen beide eieren, meer dan twee keer zoveel als normaal. Op zich al een indcatie dat er iets niet in orde was. Mogelijk was het ei dat ze opat het eerst gelegde ei was het een loos ei zonder eiwit en dooier. We zullen het nooit met zekerheid weten. Het corpus delictum is er immer niet meer.
Verschillende kijkers vroegen zich af of een relatie is met de gezondheidstoestand van het vrouwtje. Met name het zware ademen was opgevallen. Ook daar moeten we het antwoord op schuldig blijven. We wagen ons ook beter niet aan een online diagnose, hoe verleidelijk ook. Dat leidt alleen maar tot onjuiste en voorbarige speculaties. Onbevredigend, absoluut. Maar het vrouwtje van het nest halen en laten onderzoeken door een dierenarts is iets dat we echt niet moeten doen. Dat schaadt meer dan dat het helpt. De kans dat ze daarna niet terugkeert naar de kast is levensgroot aanwezig. Bovendien hebben we met elkaar afgesproken dat we te gast zijn en niet in te grijpen. Het gaat zo als het gaat. Het is overigens goed mogelijk dat het een dame op leeftijd is, die aan het eind is van haar vruchtbare periode (zie ook mijn blog van maandag).
Was dit slechts een voorbode en begint ze een dezer dagen ook aan nog aan het tweede ei? Best mogeiijk, maar het kan ook gewoon normaal uitkomen. Mocht ook het andere ei opgegeten worden of niet uitkomen, dan is het zeer de vraag of ze nog opnieuw gaat leggen. Steenuilen hebben - in tegenstelling tot veel andere vogels - maar een legsel per seizoen. Soms wordt er een vervolglegsel geproduceerd, maar eigenlijk alleen als het eerste legsel in een vroeg stadium door verstoring of predatie mislukt is. Ik acht hier de kans echter niet heel groot. Daarvoor zijn er al te veel bijzondere dingen gebeurd (heel vroege legselstart, slechts 2 eieren, grote leginterval, een ei opgegeten). Maar wie weet gebeurt er nog een bijzonder ding en legt ze nogmaals. Voorlopig echter koestert ze het overgebleven ei nog als nooit tevoren. Enig ei zijn heeft ook zo zijn voordelen!
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..