Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Inventieve jagers

Ruud Leblanc | woensdag 14 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1001x

Het blijft spannend bij onze Beleef de Lente-kerkuilen. Laat de heer des huizes zich weer zien? Of is er concurrentie in aantocht van een andere dame? We weten niet hoe het verder gaat. Maar goed ook, want het blijven tenslotte wilde dieren die zich niet laten regisseren.
Andre Eijkenaar

Klauwen met keerteen

In het vorige blog las u over de grijpgrage klauwen van de kerkuil. Wat die klauwen nog extra mooi maakt, is de aanwezigheid van een zogenaamde keerteen. Normaal zitten drie tenen aan de voorkant en een aan de achterkant. Maar de buitenste van de drie kan bij de kerkuil óók naar achter gedraaid worden. Zodoende kunnen de vogels een prooi beter grijpen. Ook kan de kerkuil steviger op een stok zitten. Let maar eens op als onze dame op het plankje zit in haar kast.

Dit fenomeen komt verder alleen voor bij de visarend, die heeft ook een keerteen. Als u de vogels in uw eigen omgeving bekijkt, zal het u opvallen dat ze allemaal drie tenen naar voren hebben als ze op een tak of de grond zitten.

Ondertussen voor de camera

Ook als er relatief weinig gebeurt overdag, blijft het beeld van Beleef de Lente fascineren, al is het maar om de achtergrondgeluiden van alle vogels in de tuin van Peter in Dongen – ze kondigen de lente aan. Het blijft intussen wel spannend of er nog gebroed gaat worden. We volgen alle signalen voor u op de voet.

Inventieve jagers

Dat kerkuilen wel heel inventief kunnen zijn als ze gaan jagen, bleek onlangs uit een bericht uit Zuid-Holland. Een kerkuil vloog via het invlieggat op zolder naar binnen om via het trapgat beneden te gaan jagen… en natuurlijk de boel van een witte laag te voorzien. Het gebouw verlaten, gaat dan weer in de tegenovergestelde richting.

In Noord-Holland was er een uil die het precies andersom deed. Via een kapot raampje op de begane grond naar binnen en via het vaste trapgat naar de zolder. Daar was een roestplek. Toen men het raampje wilde repareren, heeft men gelukkig contact gezocht met onze werkgroep. Eerst moest er (volgens de wet) een alternatieve verblijfplaats geregeld worden. Gelukkig gaat dit vaak in goed overleg en ook nu bleek het weer succesvol.

Geïnteresseerd?

Ben u in de ban van de kerkuil geraakt? U kunt lid worden van de Stichting Kerkuilen Werkgroep Nederland. Dan krijgt u jaarlijks een nieuwsbrief boordevol interessante kerkuileninformatie. Opgeven kan hier:aanmeldformulier

Wie ben ik?

Mijn naam is Ruud Leblanc. Sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw ben ik bezig met het beschermingswerk voor kerkuilen. Dat doe ik onder meer als secretaris van de Stichting Kerkuilen Werkgroep Nederland.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs