Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Over een dief en wapens

Caroline Walta, STORK | zondag 11 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1162x

Bij de ooievaar als symbool, denken we al gauw aan de brenger van baby's en het stadswapen van Den Haag. In deze blog een verrassende kijk: de ooievaar als kinderdief en andere Nederlandse plaatsen die ook de ooievaar als beeldmerk hebben.

We herkennen het allemaal, de geboorte van een baby en de ooievaar als symbool daarvoor. Zo'n pluchen vogel alsof die door de ruit is gevlogen, een opblaasbare versie in de tuin en natuurlijk de afbeelding op het geboortekaartje. De ooievaar als brenger van nieuw leven en geluk.

Niet brengen, maar stelen

In de Griekse mythologie doet een heel ander verhaal de ronde. Gerana is de mooie Koningin van de Pygmeeën. De Godin Hera is jaloers op haar schoonheid en wil Gerana uit de weg ruimen: ze verandert haar rivale in een ooievaar. Waarom? De Pygmeeën zijn op dat moment in oorlog met de ooievaars... niet zo'n beste gedaantewisseling dus. Gerana is niet alleen veroordeeld tot een leven als ooievaar, ze moet ook haar eigen kind missen. De mythe gaat erover dat Gerana als ooievaar haar eigen kind probeert terug te stelen.

Stadswapen

Een stadswapen is een officieel herkenningsteken van een plaats. Hierin komen vaak dieren voor. De ooievaar uit het wapen van Den Haag is bij veel mensen bekend. Op de vraag waarom de vogel het beeldmerk van de stad is geworden, is niet echt een antwoord te vinden. Gaat het om de associatie met het brengen van voorspoed, of stapte de vogel er als soort al rond? De oudst bekende afbeelding van de Haagse ooievaar staat op de klok van de Grote Kerk en dateert uit 1541. Meer over de ooievaar uit Den Haag in volgende blogs, want de vogel is nog steeds met de stad verbonden.

Niet typisch Haags...

Andere Nederlandse plaatsen met een ooievaar in hun wapen zijn 's-Gravenland en Ankeveen. De gemeentes zijn inmiddels samengevoegd, maar ze kennen nog ieder hun eigen beeldmerk met de ooievaar. Ankeveen kent ook een bekend ooievaarsnest (BigBroeder). Het was te zien in Beleef de Lente seizoenen 2013 en 2014 en nog steeds worden hier met succes baby's bezorgd.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs