Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Romke Kleefstra
Sovon Vogelonderzoek Nederland
Romke Kleefstra | maandag 26 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 986x
Nadat begin december de camera bij het zeearendennest werd geïnstalleerd, waren man en vrouw zeearend tot aan de jaarwisseling nog met hun oude nest bezig. Ze bouwden het op met nieuwe takken en zaten frequent voor de camera. Daarna werd het rustiger op het oude nest en gingen we eens op afstand observeren wat het stel aan het doen was. Toen bleek dat ze een eindje verderop ook knutselden aan een ander nest, namelijk dat van de havik. Afgelopen weekend sleutelden ze toch weer aan het oude nest en daarmee blijft het nog even spannend wie nu waar broedt. De zeearenden op het haviksnest en de havik op het zeearendennest of toch andersom?
Wisselen van plek is niet ongewoon bij zeearenden. Sterker nog, het eerste Friese zeearendenpaar – dat dit jaar voor het negende jaar in het Lauwersmeer broedt - heeft er zelfs een handje van. Sinds 2010 komen ze jaarlijks in het Lauwersmeer tot broeden en ieder jaar bouwen ze een nieuw nest in hetzelfde stuk bos, met uitzondering van 2017. Vorig jaar knapten ze hun nest uit 2016 op en brachten daar twee jonge mannen op groot.
In 2014 bouwden ze zelfs twee nesten. Het eerste nest bouwden ze op afstand van hun vaste bosgebied. Toen de broedperiode in maart bijna aanbrak besloten ze op het laatste moment toch nog op hun oude stek een nieuw, tweede nest te bouwen. Daar zat het vrouwtje vanaf 1 april op te broeden. Dat tweede bouwsel leek haastwerk, want halverwege april zakte het uit de boom en vonden we onder de nestboom de restanten van twee eieren. Een stevige noordwester van 7 Beaufort, met uitschieters naar windkracht 8-9 op 14 april 2014 was hier vermoedelijk debet aan.
Dat zal het paar van de Alde Feanen dit jaar vermoedelijk niet gebeuren, want die hebben lang en secuur gewerkt aan hun nieuwe nest, waarvan de fundering al eens eerder vakkundig was aangebracht door een havik. En mochten ze toch hun nest van vorig jaar bezetten, dan weten we dat dat ook al een stormpje of twee heeft doorstaan.
Dit blog is geschreven door...
Romke Kleefstra, veldonderzoeker en coördinator vogeltellingen bij Sovon Vogelonderzoek Nederland. Van jongs af aan komt hij in de natuur en leeft hij voor vogels en muziek. Van de vogels maakte hij zijn werk en als muzikant doet hij het ook niet gek. In 2009 ontdekte Romke in het Lauwersmeer het 2e zeearendennest van Nederland, wat het 1e nest in Fryslân was. Sindsdien is hij betrokken bij onderzoek aan zeearenden en medeoprichter van de Werkgroep Zeearenden Nederland. Hij zag jonge zeearenden uitvliegen in het Lauwersmeer en vorig jaar in de Alde Feanen. ‘Ik observeer nu al 10 jaar broedende zeearenden, maar iedere keer knijp ik mijzelf weer even… onbeschrijfelijk mooi dat deze vogels hier broeden!’.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..