Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Bart Franken
Vogelbescherming
Bart Franken | vrijdag 23 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 917x
Het is een roerige tijd op de woningmarkt. Ook bij de bosuilenkast zijn er veel gegadigden op de markt. Onze bosuilen zijn ook al een aantal keren in beeld geweest, maar hebben de kast nog niet betrokken. Dat geeft andere dieren de kans om de kast aan een nadere inspectie te onderwerpen! De grote vraag is natuurlijk: Is het voor die andere dieren een eenmalige bezichtiging of bevalt het wat ze zien en gaan ze voor bewoning? We zetten de geïnteresseerden eens op een rijtje...
Rovers...
Om met de deur in huis te vallen (want dat doen roofdieren ook) begin ik met de marter. Voor mijn gevoel een steenmarter, hoewel de beelden niet super duidelijk zijn en de variatie tussen boommarter en steenmarter groot is. De steenmarter is beroemd en berucht als kippendief, maar ook degene die de kabels van je auto doorbijt of je zolder overhoop haalt. Regelmatig klimt deze rover in nestkasten om een lekker ei of kuikenmaaltje te zoeken. Maar een marter gebruikt nestkasten ook wel als lekker warm plekje om een dutje te doen of zelfs jongen te krijgen! Helaas krijgen we dat bij Beleef de Lente niet te zien. Hoewel we niet ingrijpen in de natuur bij Beleef de Lente, maken we het de marter wel wat moeilijker door een systeemgaas om de boom te plaatsen waardoor hij niet bij de kast kan. Daar zijn diverse redenen voor. Hij zal dus elders zijn eten moeten gaan zoeken.
Krakers...
Een tweede kanshebber om de kast te veranderen in een heus kraakpand zijn de holenduiven. Holenduiven zijn ervaren krakers bij leegstand. De naam verraad het natuurlijk al, deze vogel maakt zijn nest in allerlei soorten holtes. Het zal niet de eerste keer zijn dat holenduiven een uilenkast kraken om er zelf een nestje te starten. Hoewel de bosuil net ietsje groter is (maar niet veel), is het nog maar de vraag of de bosuilen de kast nog terug veroveren als de holenduiven de kast hebben ingepikt. Dat zou natuurlijk een waar spektakel kunnen opleveren! De holenduiven hebben in ieder geval al een tweede bezichtiging gehad en lijken serieus geïnteresseerd.
Groter wonen...
Dan zijn er de kleintjes met grootheidswaanzin. De koolmees, pimpelmees en boomklever hebben de kast ook al even bezocht. Met deze hystorisch lage hypotheekrentes zullen deze kleintjes misschien denken deze grote villa te kunnen overnemen, maar ik vermoed van niet. Deze kleine vogels hebben niks aan zo’n grote kast. Het is lastiger jezelf warm te houden, het is veel te hoog dus ze verliezen veel energie met op en neer vliegen als ze straks jongen hebben en het belangrijkste: De oorspronkelijke bewoner vreet je op als ie je tegen komt! Ik verwacht nog wel vaker kleine zangvogels op de webcam van de bosuil, maar dan waarschijnlijk in de klauwen van de bosuil of op een tak ernaast als toevallige passant.
Muziekanten...
Dan is er ook de grote bonte specht. Dit keer een toevallige voorbijganger, op zoek naar een lekker hapje. De grote bonte specht is een holenbroeder, dus het zou kunnen dat de specht de kast nog aan een nadere inspectie onderwerpt. Maar deze vogel maakt liever zelf zijn nestholte. Dan ben je verzekerd van een nieuwbouw woning! Daar is deze vogel dan ook in gespecialiseerd. Hoewel ze soms ook bestaande nesten gebruiken. En ik me kan herinneren dat er wel eens met succes speciale nestkasten worden gemaakt voor spechten (van kunstmatig uitgeholde bomen). De grote bonte specht legt zijn eieren kaal op het hout in het liefst in een lange, diepe holte met kleine opening. Deze kast is dus niet gebouwd voor de specht. Voor één ding kunnen spechten deze kast wel gebruiken. Het is namelijk een mooie klankkast om eens lekker op te roffelen om het territorium te markeren en de band tussen mannetje en vrouwtje te versterken. Maar dan wel hopen dat de bosuilen niet thuis zijn! ("Ik moest kloppen want de bel doet het niet...")
Ook bij andere webcams worden krakers gesignaleerd. Bij de steenuil bijvoorbeeld, of bij de zeearend. Ook dat levert mooie beelden op! Nog niet gezien! Snel gaan kijken!
Joep...
Als laatste is er nog Joep de Emoe die ook regelmatig in beeld komt. Maar als Joep gaat broeden in deze kast... Dan komt zelfs iemand als David Attenborough kijken denk ik. Later meer over Joep!
Om een lang verhaal kort te maken, al deze kastkrakers maken het voor ons als kijkers spannend. Want met al dat leven in het bos van Jan kan er van alles gebeuren. Natuurlijk zijn er ook de verhalen van voorgaande jaren. Er is in ieder geval volop interesse in de kast, de boom en zelfs de cam. En gelukkig zijn de bosuilen ook al een paar keer verschenen. Dus blijft de vraag: Wat gaat er dit jaar gebeuren? Gaat het dit jaar anders zijn dan verwacht? Of gaan de bosuilen er toch weer met de kijkcijfers vandoor?? We gaan zien wie het hoogste bod op deze prachtige woning heeft! Ik ben benieuwd...
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..