Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Pas uitgevlogen jonge blauwe reiger op zoek naar voedsel

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Kleintjes worden groot

Frank van Groen | woensdag 12 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1268x

De jonge reigers zijn gegroeid als kool. Qua formaat doen ze niet meer onder voor dat van hun ouders. Volgens m’n eerdere berekeningen vliegen de jongen ergens tussen 18 en 23 juli uit. Dat duurt dus niet lang meer. Nog een dikke week genieten van vliegoefeningen voor het zover is.

Waarschijnlijk vliegt het kleinste jong later uit. Hopelijk blijven z’n ouders hem nog even goed voeren.

Het is leuk om te zien hoe de jongen zich nu gedragen. Af en toe pikken ze naar een overvliegend insect, goede oefening voor als ze straks hun eerste visje moeten vangen. Bij opwinding zetten de jongen hun kopveren wel eens op, bijvoorbeeld bij conflicten met hun nestgenoten. Dat geldt dan vooral voor de oudste twee die aan elkaar gewaagd zijn. De twee grootste jongen staan nu meestal, terwijl de kleinste nog vaak ligt. Die zit nog meer in de groeifase, terwijl de oudste twee nu hun vleugelspieren moeten oefenen. Af en toe wordt de kleine door een groot jong uitgedaagd, bijvoorbeeld door hem bij de snavel te pakken. De kleine staat dan op en houdt zich goed staande.

Takkelingen

De komende tijd zullen de jongen bij hun vliegoefeningen ook wel eens naast het nest terecht komen, zoals op het lege nest links van hun geboortenest. Het zijn dan echte takkelingen. Al lopend over de takken en balancerend met hun vleugels zijn ze in staat weer op hun eigen nest terug te komen, zeker als daar een ouder met voer op landt.

Na het uitvliegen

Jonge vogels worden door hun ouders flink vetgemest, zodat ze, als ze het nest dan eindelijk verlaten, wel doorvoed zijn. Dat is nodig ook, want aanvankelijk is het natuurlijk enorm wennen om je eigen voedsel te zoeken. Dat gaat zeker in het begin niet altijd even efficiënt. Het is dan wel zo fijn als je als jonge reiger op een vetvoorraadje kan teren.

Park Frankendael is wat dat betreft een prettige plek voor jonge reigers. Op pakweg 100 meter van het nest ligt een moeras met rieteilandjes, grillige oevers en ondiep water. Hier kunnen de jonge reigers hun eerste eigen gevangen kostje bij elkaar scharrelen. Daarna wacht de wijde wereld met al z’n avonturen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Blauwe reiger Alle Beleef de Lente blogs