Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kleine kale wondertjes

Anne Kwak | woensdag 5 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1044x

Ja, hoor. Daar zijn ze dan! Op 5 juli in de ochtend zagen we de eerste eierschaal over de rand van het nest gaan. En toen volgde een eerste blik op kuikentje nummer één. Nu, zo rond een uur of elf, is ook het tweede jong goed te zien, en ook nog een derde eitje.
Kleine karekiet net uit het ei. Screenshot BdL webcam.

We kunnen nu, zoals Bram al meldde, terugrekenen wanneer de kleine karekieten hun eerste eitje gelegd hebben. Vandaag zijn de jongen uitgekomen, dus hun leeftijd is nu nul dagen. Met de volgende rekensom (geen hogere wiskunde hoor!) komen we vervolgens tot de datum van het eerste gelegde ei:

Datum eerste ei = datum vandaag – (legselgrootte -1) – leeftijd jongen – broedduur
                             = 5 juli – (4 – 1) – 0 – 11 = 21 juni

So far, so good. Het lijkt goed te gaan met het tweede nestje van ‘ons’ paartje kleine karekieten. Na succesvolle bouw van dit nieuwe nestje en een succesvolle eileg, nu ook succesvolle uitkomst van in ieder geval twee eitjes. De verwachting is dat, als het eitje vruchtbaar was, het derde en ook het vierde jonkie ook snel uit z’n ei zullen kruipen. Nu begint voor pa en ma het echte werk: het constant aanvoeren van voldoende voedsel om de jongen succesvol groot te brengen.

Voeren als een malle

Over een kleine twee weken zullen de jonge karekietjes alweer het nest verlaten. Tot die tijd zullen pa en ma samen constant (behalve ’s nachts) insecten komen brengen om de jonge vogeltjes te voeren. Dit wisselen ze af, zoals ook mooi te zien is op de webcam. Terwijl de ene ouder op het nest zit, is de andere op pad om voedsel te zoeken. Als de ouder met voedsel dan terugkomt, kan de ouder op het nest vertrekken om een hapje te gaan halen.

Omdat kleine karekieten maar zo kort in het nest blijven, zullen we een heuse groeispurt gaan meemaken. Van klein, naakt bolletje met nog dichte oogjes, naar een (bijna) volledig volgroeid vogeltje in 9 tot 13 dagen, dat gaat hard! Jonge karekieten verlaten zoals ik al eerder schreef nog wel eens het nest voordat ze kunnen vliegen. Ze kunnen dan al heel goed klimmen in het riet. Hun ouders blijven dan in de buurt en gaan nog een tijdje door met voeren, totdat de jongen alles zelf kunnen.

Onwaarschijnlijke reis

En dan in augustus alweer richting Afrika. Moet je nagaan: kun je net op eigen benen staan, moet je al helemaal naar Afrika vliegen en de Sahara oversteken. Blij dat ik dat niet hoefde..!

Blijf vooral kijken, want voor je het weet is het alweer voorbij!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kleine karekiet Alle Beleef de Lente blogs