Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Inhoud van een ander nest in hetzelfde gebied. Fotograaf: Bram Ubels.

Door Bram Ubels
Vogelwerkgroep Nijmegen

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Bram Ubels | zondag 2 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 987x

We kijken naar hetzelfde paartje karekieten dat eerder dit voorjaar een koekoeksjong groot probeerde te brengen. Na die mislukte poging zijn ze spectaculair snel opnieuw begonnen. Zoals een goed karekiet betaamt. Een kleine karekiet vliegt immers maar met één doel terug vanuit Afrika: reproduceren.

We kijken nu naar hetzelfde paartje karekieten dat eerder dit voorjaar een koekoeksjong grootbracht. Groot tot op zekere hoogte dan, want op 15 juni kwam daar onverwachts een einde aan toen het nest kapot waaide.

Reconstructie
De dag na de val van de koekoek was op de webcambeelden te zien hoe de karekieten de restanten van het oude nest uit elkaar trokken om vervolgens uit beeld te vliegen. Bezig een nieuw nest te bouwen. Eén dag na het verlies van ‘hun’ jong startten ze dus al met de voorbereiding van een nieuw legsel. Acht dagen dáárna, op 24 juni, vond ik op enkele meters van het oude nest het nieuwe legsel dat inmiddels uit vier eieren bestond. Wanneer zangvogels in de leg zijn, leggen ze iedere dag één ei, tot het legsel compleet is, dan beginnen ze met broeden. In het geval van de kleine karekiet is dat 11 dagen. Als de eieren uitkomen is dat op de webcambeelden te zien. We kunnen dan terugrekenen wanneer het eerste ei gelegd moet zijn en weten dan ook hoe lang de Karekieten met de nestbouw bezig zijn geweest. Hoe dan ook staat nu al vast dat het vrouwtje binnen een week is gestart met de eileg van het vervolglegsel.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Dat is onwaarschijnlijk snel. Dat legsels mislukken is heel normaal. Wanneer dit gebeurt is het zaak zo snel mogelijk opnieuw te beginnen. Een kleine karekiet vliegt immers maar met één doel enkele duizenden kilometers terug vanuit de overwinteringsgebieden naar het rietkraagje in de Ooijpolder: reproduceren.

Op tijd
Deze karekieten zijn nog ruim op tijd met hun tweede nest. De jongen zullen in de tweede helft van juli het nest verlaten. Het duurt dan nog even voor ze zelfstandig zijn maar wanneer ze dat zijn, vetten ze op en vertrekken ze naar het zuiden. In augustus beginnen de meeste karekieten aan de najaarstrek naar de overwinteringsgebieden in Afrika ten zuiden van de Sahara.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kleine karekiet Alle Beleef de Lente blogs