Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Wim van Nee
STORK
Wim van Nee, STORK | vrijdag 23 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1065x
Tegelijkertijd is het ook een dilemma. Een mol is wel zo'n beetje de grootste en aantrekkelijkste hap die een ooievaar te pakken kan krijgen. Best een prestatie trouwens voor zo'n trage jager. Maar ook een risico, dat hebben we gemerkt.
Ik heb de foto van de mol er weer bij gepakt. Het is helemaal duidelijk, die mollennagels zijn ronduit gevaarlijk. Een mol die niet gedood is door de ooievaar, gaat graven. Ze kunnen zich letterlijk een weg banen dwars door de slokdarm of maagwand heen. Dan volgt onherroepelijk de dood.
Ma ooievaar heeft geluk gehad. Heeft ze er ook van geleerd? Dat is moeilijk te zeggen. Hopelijk heeft ze toch onbewust een verband gelegd tussen de mol en haar last. En als ze daar goed mee omgaat, dan is en blijft een mol een goede hap.
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..