Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Kauwen

Ronald van Harxen, STONE | zondag 18 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1079x

Er is geen vogelfamilie waar zo veel mensen een hekel aan hebben, als aan de corvidae, de kraaiachtigen: de wereldwijd rond de 350 soorten tellende familie waartoe ook onze zwarte kraaien, roeken, eksters, gaaien en kauwen behoren.
De nieuwe en de oude druk van Kauwen in de spiegel.

Van deze ‘bende van vijf’ verschijnt de laatste regelmatig voor de steenuilencamera’s bij Beleef de Lente. Toeval is dat niet: ze hebben dezelfde nestvoorkeur als steenuilen en worden in dat opzicht ook wel als elkaars concurrenten gezien.

Krakers?

Kom een willekeurig erf op, breng het onderwerp ter sprake, en je krijgt een stortvloed aan negatieve reacties over je heen: vogelmoordenaars, maïskuilaanpikkers, jonge hazenkilllers, geen enkele negatieve kwalificatie gaat ver genoeg om dit schuim van de vogelwereld te beschimpen. De achteruitgang van de weidevogels, de dood van elke pas uitgevlogen mees of vink op het erf: alles wordt ze in de schoenen geschreven.

Zelfs bij collega-vogelaars zijn ze vaak niet populair, al was het alleen maar omdat ze nestkasten van steen- en ook kerkuilen zouden ‘kraken’. Volgens het woordenboek is kraken het zonder toestemming van de eigenaar in gebruik nemen van onroerend goed. Een begrip dat in de mensenwereld gebaseerd op juridisch eigendom en een zekere functie heeft, maar in de dierenwereld? Heeft een steenuil of een kerkuil meer recht op een door ons geplaatste nestkast dan een kauw, of kleinere krakers als spreeuwen en mezen? Wij hebben een dergelijke kast opgehangen om soorten die in onze ogen bescherming verdienen, onderdak te verschaffen. Kauwen en ander gespuis - waar er toch al te veel van zijn - moeten zich zelf maar redden. Regelmatig maken we dan ook mee dat de ingang va nestkast geblokkeerd wordt als kauwen al te opdringerig van hun interesse blijk geven. Het komt zelfs voor dat eieren of jongen uit de kast verwijderd worden. Is het niet met juridische macht, dan wel met moreel gezag: als directeur van de woningbouwvereniging bepalen wij immers aan wie we sleutel geven.

Voor de camera!

Kauwen zijn ongelooflijk schrandere en sociale dieren. Onze zuiderbuur Achilles Cools heeft jarenlang de kauwenpopulatie op zijn erf bestudeerd en er een schitterend boek overgeschreven. Verbazingwekkend hoeveel kauwen in hun gedrag op ons lijken. Emoties als blijdschap, jaloersheid, angst, verdriet en boosheid en gedrag zorg voor elkaar, overspel, onderlinge naijver, diefstal en zelfs verkrachting: niets menselijks is ze vreemd. Hoe mooi zou het zijn als we in 2018 eens een paartje kauwtjes voor de camera’s zouden hebben; niet als ongewenste krakers, maar als welkome huurders. Met een beetje doordachte opstelling (meerdere camera’s) zouden we met eigen ogen een aantal aspecten van hun boeiende gedrag kunnen waarnemen. Ik weet zeker dat dat een enorme boost kan geven aan hun populariteit. Voor Vogelbscherming een uitgelezen kans te laten zie dat ze ook een warm hart hebben voor deze verschoppelingen van de vogelwereld. 

Later deze week een update en een vlog van onze 8e velddag die in het teken stond van de eerste nacontroles. Hoe zinvol deze zijn bleek maar weer eens uit opvallende vondsten.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs