Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wat van ver komt

Roos Tol | zondag 16 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 80x

Weinig tuinvogels zo standvastig als de huismus. ‘Passer domesticus’ blijft als het even kan binnen enkele honderden meters van zijn geboorteplek wonen.
Door Andreas Trepte - Eigen werk, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=337516

Reuze gezellig, zo’n huismussenbende! Met tientallen doorkruisen ze wijk en groene tuin, overvallen voedertafels en egelvoerbakjes, plunderen de restjes uit het kippenhok, waar ze ook zand- en waterbadderen; ze herkennen de mens aan wiens hof ze verknocht zijn en waarschuwen elkaar als er nieuw voer is, of een dreigend gevaar.

Dezelfde standvastigheid geldt voor de vooral solitaire heggenmus, overigens van de familie Prunellidae (dus geen Passeridae).  

Hun aantal wil in de winter nog wel licht toenemen met doortrekkers of overwinteraars uit Scandinavië en Noord-Duitsland.

Hulde!

We hebben meer van die standvastige types. Maar we hebben er ook die duizenden kilometers afleggen. Naar het Iberisch schiereiland of Noord-Afrika (tjiftjaf, vuurgoudhaan), Tropisch Afrika (fitis), Pyreneeën (lijster). De koperwiek, die we kennen van de najaarsinvasies bij noordenwind in Nederland, trekt van Scandinavië en Wit-Rusland naar het Franse Middellandse-zee gebied.
En onze zwartkop overwintert graag in Zuid-Engeland of het Westelijk Middellandse-zee gebied.

Dit zijn leuke voorbeelden van wat vogels die we hier bij de vijver tegenkomen. Die dus enorme prestaties leveren; honderden, duizenden kilometers ver vliegen voor hun overwintering – en weer terug. Die tal van gevaren trotseren, waaronder niet zelden “de mens”.

Knap werk!

‘Ik zie wel’

Er zijn ook wat twijfelaars, wisselaars en opportunisten. Het sijsje kijkt hoe het zo uitkomt; is het voedsel in Noord-Europa schaars, dan komt hij naar ons.
Het puttertje  gaat niet te ver van huis. Zuidwaarts, Engeland. Als het per se moet. Net als de zwartkop.

Het roodborstje doet een geinige wisseltruc. Die uit Noord-Europa komen naar Nederland en die uit Nederland vertrekken zuidwaarts, Spanje, Portugal.
Dus het roodborstje dat ik nu in de tuin zie scharrelen, is niet dezelfde als die ik in de winter zie!

Welkom terug!

Behalve groot respect voor de enorme prestaties die onze huis- tuin- en keukenvogels leveren (en ja, ook blijven is hard werken!) is er elk jaar weer de vreugde van terugkomende gasten. Van ver of nog verder.
De eerste zwaluw. Kraanvogels.

Ik zou zeggen: geef ze een tikkie mee, dat kunnen ze gebruiken.

 

Haiku challenge

Er zijn prachtige haiku’s neergezet en ik bewaar ze allemaal. De keuze is soms heel moeilijk! Deze keer is het Snoetjes haiku geworden.


Varens groot en sterk

Kroos drijft klein en bescheiden

Groen omarmt vijver

 

(Snoetje, 15 jun 10:04u )


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs