Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Het leven gaat verder

Ronald van Harxen, STONE | zondag 2 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 159x

In haar blog van gisteren schetst Anjo heel mooi de twee kanten die aan de reactie op de dood van linkspoot zitten. Enerzijds begrijpelijke emotie, anderzijds het nuchtere besef dat het de natuurlijke loop der dingen is. Kijken naar Beleef de Lente is kijken naar de werkelijkheid van alledag

Wat ons veel tijd kost - het verwerken van verdriet - daarvoor is in de natuur weinig ruimte. Amper een paar uur na de dood van linkspoot beginnen de andere jongen al aan hem te sjorren en in hem te pikken. Een dag later voert het vrouwtje stukjes linkspoot aan de anderen jongen. Het leven is eindig, maar tegelijkertijd eindeloos. 

Oorzaak onbekend

Uiteraard is er volop gespeculeerd over de doodsoorzaak, maar we kunnen kort zijn: we weten het niet. Het dode jong ophalen en laten onderzoeken, had misschien enige duiding kunnen geven, maar werd zinloos omdat het tot voer diende. Misschien ook maar beter zo. De natuurlijke loop der dingen. 

Ongewoon

Dat een jong op deze leeftijd nog sterft, is vrij ongewoon. De grootste sterfte onder jongen vindt doorgaans plaats in het ei en in de eerste levens week, als ze nog kwetsbaar en afhankelijk zijn. We zagen dat ook hier aan het ei dat niet uitkwam aan het kuiken dat al na enkele dagen overleed. Van vijf naar vier, naar drie, naar twee. 

Moeilijk jaar

Het is niet het enige nest dit jaar waar het minder voorspoedig gaat. Integendeel, op veel plekken hebben steenuilen het moeilijk. De lage muizenstand en de vele regenbuien maken het aanbrengen van voldoende prooi dit jaar tot een heuse uitdaging. In tegenstelling tot bijvoorbeeld vorig jaar, vinden we dit jaar heel weinig voorraadmuizen in de nestkasten. In de meeste treffen we geen enkele prooi. Wel relatief veel spitsmuizen (zoals Pascal al schreef in zijn blog van donderdag) en vogels. 

Geen voedselbank

Genoeg te eten, zowel in kwantitatieve als in kwalitatieve zin, is voor een gezonde ontwikkeling van jongen een absolute voorwaarde. Voor hen geen voedselbank waar ze in noodgevallen een beroep op kunnen doen. Even een paar dagen de broekriem aanhalen in afwachting van betere tijden is voor uilenjongen (we zagen dat ook bij kerkuil), geen optie. 

Meikevers als reddende engelen?

Steenuilen op de zandgronden in het oosten zuiden van het land hebben het grote voordeel dat daar grote aantallen meikevers rondvliegen. Zonder deze vormen alleen larven en rupsen het alternatief voor regenwormen. We zien dat perfect terug in de figuur hieronder die de aanvoer van meikevers en regenwormen vanaf de geboortedag van jonge uilen laat zien. Waar de aanvoer van de een stokt, neem die van de ander toe. Maar wat als er behalve geen muizen, ook geen meikevers waren geweest? 

Geen luxe

In een van mijn komende blogs zal ik nader ingaan op de verschillen in prooiaanvoer tussen 2023 en 2024, maar alvast een klein tipje van de sluier: in 2023 werden er 274 nachtvlinders geteld, in 2024 zegge en schrijve 6! Dat zelfs de laatste restjes linkspoot de andere jongen tot voer dient is dan ook beslist niet uit luxe.

Buiten eten?

Over de andere jongen gesproken: ik ben erg benieuwd of ze vanavond voor het eerst de wereld buiten de nestkast gaan verkennen. Ze hebben er de leeftijd voor. Dus als de regen geen spelbreker vormt, zouden ze vanavond zomaar eens voor het eerst in hun leven buiten kunnen eten.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs