Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
M & V klaar voor de volgende jachtpartij vannacht

Door Mark Hessels

Na een etmaal vasten, nu onbeperkt spareribs eten….

Mark Hessels | vrijdag 24 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 143x

De nacht van 21 op 22 mei verliep vrij dramatisch. Eindeloze regen zorgde ervoor dat er nauwelijks prooien te vangen waren hoe hard het ook geprobeerd werd. Maar de nacht erna was het feest; 21 prooien vlogen links en rechts de kast in, wat een gigantische verschillen zeg. Hoe werkt dat eigenlijk?
M & V allebei drijfnat in en op de kast na een nacht tevergeefs zoeken naar muizen in de plenzende regen.

Regen overdag graag

Wij mensen vinden het over het algemeen wel prettig als het ’s nachts regent, zodat het veld of de tuin toch lekker water krijgt, terwijl wij de volgende dag weer zonder regenpak naar buiten kunnen. Maar voor nachtelijke jagers als de uilen ligt dat natuurlijk precies andersom. Een flink pak regen overdag is prima, zolang de kast maar op een droge plek hangt, maar ’s nachts moet het wel droog zijn want anders wordt het jagen wel heel moeilijk en regenpakken voor uilen zijn ook nog niet echt uitgevonden..

 

Jagen in de regen

De meeste muizen zijn niet dol op regen, behalve de waterspitsmuis natuurlijk, maar dat kon je al een beetje vermoeden door zijn naam. Als het langere tijd regent zien we ook de muizen in de schuur en stal langzaam toenemen, maar met één natte nacht trekken ze natuurlijk niet massaal naar binnen toe. Toch wordt er meestal slecht gevangen tijdens de regen. De muizen zijn een stuk minder actief, maar het klateren van de regen maakt het voor jagers die grotendeels op gehoor jagen ook erg lastig om de muizen te vinden en pakken (hetzelfde geldt trouwens voor harde wind).

Op sommige plekken kunnen ze dan nog het geluk hebben dat ze bijvoorbeeld in een grote stal of schuur wat kunnen pakken, maar als het van prooien in het veld afhangt wordt het meestal een tijdje verplicht vasten en vooral hopen dat het niet de hele nacht blijft regenen. Een paar uurtjes droog kan dan al weer genoeg zijn om toch net een paar hapjes richting kast te krijgen.

 

Honger, honger, honger,…

Het was goed te zien dat K1 t/m 4 flink honger hadden na die magere nacht en tot overmaat van ramp is er dan natuurlijk ook geen enkele voorraadprooi voor de hele dag die op zo’n natte nacht volgt. ’s Avonds wordt V dan ook letterlijk door de hongerlappen de kast uitgegooid om zo vroeg mogelijk op jacht te gaan. En dan moet je natuurlijk maar hopen dat het niet een paar nachten achter elkaar zo’n slecht weer is.

Vooral voor de hele kleine kuikens kan 1 of 2 nachten zonder eten al teveel zijn. Ze hebben gewoon nog onvoldoende reserves en krijgen behalve eten ook geen vocht binnen in zo’n periode.

 

(bijna) Onbeperkt eten

Gelukkig werd deze week de nacht afzien gevolgd door een nacht van overdaad. 21 prooien werden er maar liefst in de kast afgeleverd. Nog geen record (in 2023 hadden we een nacht met 29 prooien), maar meer dan voldoende om de buiken eens flink aan te vullen.

Toch kreeg K4 pas bij prooi 16 de kans om een flinke WOM naar binnen te werken. Al die prooien daarvoor verdwenen in de bijna lege magen van de 3 grotere kuikens. Dus dat betekent ook dat als het een gemiddelde nacht was geweest in plaats van zo’n goede dat K4 waarschijnlijk nog steeds niets had gehad. En dat blijft dan toch echt kwetsbaar, alles moet ongeveer blijven kloppen om zo’n groot nest allemaal groot te laten worden. Er zit wel wat flexibiliteit in, maar al te grote schommelingen kunnen niet worden opgevangen.

 

Meer en betere natuur echt noodzakelijk

Je ziet dat op veel plekken in de natuur. Omdat de basiskwaliteit zo hard achteruit gegaan is, is de rek er aan alle kanten uit. De natuur is van zichzelf uiteraard flexibel, maar niet oneindig en er moet gewoon wat ruimte overblijven om bijvoorbeeld zo’n korte onderbreking in de prooi-aanvoer te kunnen opvangen, zonder dat het meteen mis gaat.

We hebben onszelf inmiddels opgezadeld met het meest natuuronvriendelijke kabinet ooit. Als het aan dit gezelschap ligt dan kan de natuur eigenlijk nog wel wat verder uitgekleed worden. Alle experts houden dan ook hun hart vast en vrezen het ergste.

Gelukkig hebben we een herkansing. Binnenkort wordt er gestemd in Europa. Veel natuurbescherming is op Europees niveau geregeld en de situatie in Nederland zou nog een stuk slechter zijn als we niet met grote regelmaat door Europa op de (niet zo groene) vingers getikt werden. Denk daar ajb aan als je in het Europese stemhokje staat. Laat de natuur nu niet stikken en stem voor de natuur, zodat we kunnen blijven leren en genieten.

En de nacht erop, (bijna) onbeperkt eten....

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs