Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Zo groot en echte meesters in verstoppen.

Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | vrijdag 24 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 175x

De oehoe is zoals we eigenlijk allemaal wel weten de grootste uil die we kennen. Maar het zijn meesters in zich verstoppen en schuil houden. Ook onderzoekers die regelmatig in het veld zijn, komen ze niet altijd tegen ondanks dat je weet dat ze er MOETEN zijn.
Perfecte camouflage Foto's : Lutie de Jong

Sporen genoeg maar een Oehoe zien…….

Regelmatig komen we op plaatsen waar de sporen zo overduidelijk zijn dat er gewoon een paartje Oehoes in dat territorium moet zitten. Ja 2 van die hele grote uilen die we hier ook voor de camera’s zien verschijnen. Nou mooi dat je ze dan in het veld niet ziet………..hoe dan…kan toch niet…..kan dus wel. Uiteraard hebben ze een fantastische mooie schutkleur, zijn het meesters in het stil zitten en hebben ze ons veel eerder door dan wij hen. Kijk maar eens naar de foto. Het vrouwtje zit eigenlijk open en bloot, maar valt totaal niet op, de perfecte camouflage.

Elke keer weer vraag je je af hoe dan…………

Ook de jongen kunnen er wat van. Oehoe jongen verlaten al vroeg het nest. Ze gaan dan al snel aan de wandel en op ontdekkingstocht. Bij onze Beleef de lente Oehoes hebben we dit jaar geluk dat ze in een nestkist in een boom zitten. Hierdoor kunnen we veel langer genieten van die uilskuikens dan bijvoorbeeld het eerste oehoe paar dat we ooit voor de camera’s van beleef de lente konden volgen. (moet je dus niet zoals onhandige K1 uit de kist duvelen)

Maar ook die jongen (nu al bijna net zo groot als pa en moe) zijn meesters in het zich schuil houden en verstoppen op de grond. Het gebeurt wel eens dat we net wat te laat zijn bij het nest om de jongen te ringen, ze zijn dan al de hort op. Dan moeten we regelmatig heel goed zoeken om ze te vinden. Je hebt wel eens het idee dat je al 3 keer bij die boom/struik bent langs geweest……………en dan toch de 4de keer zit er een jonge Oehoe. Hoe dan……gewoon niet gezien dus blijkbaar. Of we vinden er maar 2 terwijl je zeker weet dat er 3 moeten zijn. Zo blijkt dan ook uit de nacontrole dat je later gewoon 3 jongen hoort bedelen.

Hoe lang nog

Hoe lang we nog van "onze’’ uilskuikens kunnen genieten kunnen we niet voorspellen, maar weet wel dat we nu in heel veel gevallen al waren uitgekeken. Geniet zolang het kan!

 

Je ziet ze zo over het hoofd. foto: Roelof Speelman

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs