Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | woensdag 15 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 316x
De vraag die iedereen zal bezighouden is uiteraard of hij het gaat redden, daar beneden in zijn eentje. Het goede nieuws is dat het de val heeft overleefd. Om 5:38 is te zien dat het over de bosbodem scharrelt, even later gevolgd door vrouw.
Bij de steenuilen hebben we meermalen meegemaakt dat een van de jongen tijdens de takkelingfase van de tak, of van het dak van de nestkast viel. Na enige tijd zag je hem de stam omhoog klimmen en weer in het nest terugkeren.
Of deze oehoe dat zal ook zal doen, is de vraag. In berggebieden schijnen jonge oehoes verbazingwekkend goed te kunnen klimmen, zelfs tegen bijna verticale kliffen op. Een boom lijkt gemakkelijker dan een steile wand, maar of het de goede boom kan vinden en bij de stam kan komen? Ik ken het verhaal van een jonge steenuil die tegen de stam van de verkeerde boom terug klom.
Geen man overboord, in principe. Zo lang hij zich meldt als de honger begint te knagen, zal vrouw hem opzoeken en voeren. Misschien was de halve rat waarmee ze na de voedering wegvloog al wel (deels) voor hem.
Uiteraard is het wel zo dat het nog niet helemaal leeftijd had om het nest te verlaten. Afhankelijk van welk jong het was, zal het nu tussen 31 en 39 dagen oud zijn. Zelf dacht ik dat het een van de twee middelste was, dus 35 of 36 dagen. Oehoes uit een grondnest schijnen al op een leeftijd van 4 tot 5 weken het nest te verlaten, maar op een verticale klif kan het wel 2 maanden duren, dat is ook de leeftijd waarop ze echt kunnen vliegen.
Dat duurt dus nog wel een tijdje. Maar hulpeloos is het zeker niet. Als grondoehoes al met 5 weken het nest verlaten, dan komt het met deze ook vast goed. Een beetje fladderen zal hem snel goed af gaan en een schuilplek vinden overdag vast ook. En wie weet zien we hem op een goede dag vrolijk op de rand van het nest neerstrijken met de olijke mededeling: en toen waren er weer vier!
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..