Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Even wegkijken?

Sarah Ligthart | maandag 22 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 265x

De afgelopen dagen hebben de pykjes veel voorgeschoteld gekregen, maar deze prooien waren niet meer zo ongrijpbaar als eerst. We hebben een levende ganzenpul en een reekalfje voorbij zien komen, wat toch wel bepaalde emoties op kan roepen…
Een nieuwe prooi (het reekalfje) wordt aangeleverd.

Ogen dicht

Als ik een natuurdocumentaire kijk, doe ik vaak mijn ogen dicht wanneer de gazelle gevangen wordt door de leeuw. Ik weet dat het gebeurt, maar hoef het niet per se te zien. Nu er bij de zeearenden ook af en toe wat genadeloze dingen gebeuren, moet ik mezelf er ook aan herinneren dat dit een van de meest natuurlijke dingen is die gebeuren. Daarnaast vervult de zeearend ook een hele belangrijke rol in het ecosysteem door zijn gruweldaden: die van apexpredator.

Rol in het ecosysteem

In een eerdere blog stond ik hier al bij stil, maar toch is het goed om nog even te herhalen (al is het alleen om mezelf gerust te stellen): het vangen van het reekalfje en de (levende) ganzenpul is zielig voor het individu en de ouders, maar voor het gehele ecosysteem is dit helemaal niet erg. De zeearenden dragen hun steentje bij aan het bijhouden van de reeën- en ganzenpopulaties, al blijft deze bijdrage weliswaar beperkt. Toch zorgt zelfs de aanwezigheid van de zeearend al voor veranderingen in het ecosysteem. Door de angst voor de grote vogel zullen veel dieren zich anders gaan gedragen, bijvoorbeeld door op andere plekken te gaan grazen – ook wel landscape of fear of landschap van angst genoemd in de ecologie. Dit zorgt ervoor dat planten en kleinere dieren meer kans hebben om te overleven op de plekken die door grotere dieren worden verlaten.

Rauwe natuur

Ik ben geneigd om de filmpjes met de zielige ganzenpul over te slaan, of even weg te kijken wanneer ik bij één van de uilen allemaal dode muizen zie liggen, maar het is ook wel eens goed om stil te staan bij hoe de natuur écht is. In Nederland zijn we namelijk gewend dat kadavers van dieren worden weggehaald uit de natuurgebieden zodat we zelden worden geconfronteerd met hoe dieren met elkaar omgaan. Dat maakt Beleef de Lente ook wel extra bijzonder, vind ik: er is niks gefabriceerds aan, er wordt niet ingegrepen en niet geknipt voor spanning zoals in een natuurdocumentaire, hoe pijnlijk dit soms ook kan zijn.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs