Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Het nest van onze blauwe reigers met aan de linkerkant een eischaal

Door Frank van Groen
WetlandWacht

Eindelijk kuikens!

Frank van Groen | woensdag 31 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1068x

Na een dag of 25 gebroed te hebben zijn er nu kuikens op het nest van onze blauwe reigers. De gerealiseerde broedduur valt mooi in de range van de theoretische broedduur van 23 tot 28 dagen.
Detail van de eischaal met gaatje aan stompe kant

Driemaal is scheepsrecht

Het zicht op het eerste nest van de blauwe reiger dat we konden volgen werd in de loop van april weggenomen door het uitlopende blad van de boom waarin het zich bevond. Het tweede nest in een den werd op 22 mei verlaten. In het derde nest, dat sinds 4 mei werd bebroed, is nu tenminste één ei uitgekomen. Driemaal is scheepsrecht.

Voeren

Op 30 mei werd ’s middags voor het eerst iets gezien dat leek op voeren. In het filmpje “Worden er jongen gevoerd?” is duidelijk te zien dat de reiger die op het nest staat slikkende en kokhalzende bewegingen maakt. Het lijkt er op of er iets wordt opgebraakt uit de krop dat daarna weer wordt ingeslikt. Die gedrag hadden we nog niet eerder zo gezien. Een duidelijke aanwijzing dat er nu jonge reigertjes uit de eieren zijn gekropen.

Uiteraard zijn de jongen nog erg klein. Ze kunnen dus nog geen grote brokken opeten. Voedselbrokken die uit de krop zijn opgebraakt en die nog te groot zijn om aan de jongen te voeren worden daarom weer ingeslikt. Het lijkt er op dat we dat zien gebeuren. Als we de reiger iets zien inslikken hoeven we daarom niet bang te zijn dat het een jong is. De kersverse ouders hebben ten slotte niet voor niets 25 dagen op de eieren gezeten.

Eischalen

Diezelfde avond bleek op rand van het nest duidelijk een eischaal van een blauwe reiger te liggen zoals op bijgaande foto’s is te zien, het ultieme bewijs dat er nu echt jongen zijn.

Op de foto zien we stompe kant van het ei met een gaatje er in. Aan de stompe kant bevindt zich ook de luchtkamer. Het kuiken haalt pas adem door de snavel vlak voor het uitkomen. Als een kuiken helemaal is ontwikkeld drukt het zichzelf naar de stompe kant van het ei. Het kuiken breekt de eischaal met een stukje speciaal gereedschap, de eitand, vandaar het gaatje. Het kuiken gebruikt zijn poten om zich in het ei rond te draaien, waardoor scheurtjes in de eischaal ontstaan. Het zich bevrijden van de eischaal is een enorme krachtsinspanning voor het kuiken dat wel een paar uur kan duren. Een paar dagen na het uitkomen verliest het kuiken de eitand. Dit stukje gereedschap heeft het diertje de rest van z’n leven niet meer nodig.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Blauwe reiger Alle Beleef de Lente blogs