Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Pascal Stroeken
STONE
Pascal Stroeken, STONE | donderdag 7 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 150x
… maar kijken naar een lege kast is nog saaier, niet waar? En toch is een lege kast in dit stadium van het voorjaar op veel andere plekken de realiteit. Dit bleek afgelopen twee weken toen we voor onze ‘februari-controleronde’ op pad waren. Jaarlijks gaan we in de nawinter nestkasten langs waar het voorafgaande jaar steenuilen hebben gebroed. Doel is om van zoveel mogelijk uilen de ring af te lezen (of ongeringden te ringen) voor onderzoek naar overleving en dispersie (waar vestigen uilen zich?).
In 40 van de 111 gecontroleerde nestkasten (36%) troffen we uilen aan: 26 keer 1 uil (m/v) en 14 keer man én vrouw. Vrijwel overal waar geen uil in de kast zat, wisten de erfbewoners ons te vertellen dat de uilen onmiskenbaar luid en duidelijk aanwezig waren. Met het lentezachte weer is sinds half februari overal de roepactiviteit sterk toegenomen en maken steenuilen op menig erf hun aanwezigheid in de avond en nachtelijke uren luidkeels kenbaar.
Maar op veel plekken zaten ze op het moment van onze controles dus niet in de kast. Ongetwijfeld verbleven ze elders op het erf op een beschutte plek, bijvoorbeeld in een schuur of in een conifeer. Wat ik maar wil zeggen: het is niet vanzelfsprekend dat je in februari / maart vrijwel dagelijks overdag één of twee steenuilen in een nestkast kunt aanschouwen. Wij kijkers zijn dus geluksvogels met onze huiselijke vrouw (en man)!
Zeker nu het de laatste dagen eindelijk fraai weer is, met een lekker warm zonnetje en weinig wind, is het buiten heerlijk toeven. Ook voor steenuilen. Afgelopen vrijdag en zaterdag tijdens onze tweede kastenronde zagen we op meerdere plekken de uilen in de buurt van de nestkast zitten, vermoedelijk genietend van het zachte weer en de lentezon. Ik geef ze groot gelijk, met zulk prachtig weer ga je bij voorkeur niet in een donkere nestkast zitten. Het webcampaartje denkt daar blijkbaar anders over. Zelfs gistermiddag toen het heerlijk weer was zag ik ze lange tijd samen binnen zitten.
Ook bij mij thuis op het erf troffen we zaterdag met stralend zonnig weer geen steenuilen in de kast. Zaten vast ergens lekker buiten. Zondag toen de zon nog uitbundiger scheen, zag ik er één tussen de klimop, beschut en tegelijk in de zon (verraden door de mezen die hem kwamen uitschelden). Nummer twee zat in een andere boom iets verderop, ook met de zon op het verenkleed. Een paar uur later, om 14:20 uur om precies te zijn, liet man steenuil plotseling en vol overtuiging zijn territoriumroep horen. Vanuit de kersenboom pal naast huis, terwijl ik een paar meter verderop in de tuin aan het werk was. Om mij maar even te laten weten dat híj de baas is op het erf. Denk ik. Ik keek op, we hadden even oogcontact en toen hij genoeg indruk op mij had gemaakt, vloog hij terug naar zijn klimop-zitplaats. Wie dus denkt dat steenuilen overdag vooral slapend en poetsend doorbrengen, heeft het mis. Steenuilmannen houden ook overdag een oogje in het zeil, wakend over hun territorium. Voor mij een mooie, spontane ontmoeting; ik voelde mij een geluksvogel!
Nog even terug naar onze nawintercontroles. Op veel plekken troffen we oude bekenden aan, uilen die vaak al meerdere jaren op die plek broeden. Een uitschieter was wel een heel oude bekende, een dame die anno 2024 ten minste 13 jaar oud is. Of uitgedrukt in vogelleeftijd: tenminste 14 kalenderjaren (het geboortejaar is het eerste kalenderjaar). Haar ringden we op 3 maart 2012 als volwassen vogel op een boerenerf in Lievelde waar ze sindsdien jaarlijks broedt. Op moment van ringen was ze al ten minste in haar tweede kalenderjaar, want geboren in 2011 of eerder. Deze dame is volop in de race voor de titel ‘oudste steenuil van de Zuidoost-Achterhoek’. Die titel staat momenteel al meer dan 20 jaar op naam van wijlen vrouw 3.243.212, toevallig (?) ook een dame uit Lievelde. Zij is ten minste 15 kalenderjaren oud geworden (geringd in december 1988 als volwassen vogel; laatste waarneming april 2002). Beide dames steken qua leeftijd met kop en schouders boven de rest uit, want steenuilen ouder dan 10 jaar behoren tot de uitzonderingen. Wat je noemt geluksvogels!
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..