Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een glibberig dieet met gevolgen

Bernice Goffin | maandag 4 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 163x

Hoewel onze kerkuilen echte muizenspecialisten zijn, slaan ze een andere maaltijd niet af als ze de kans krijgen. Zeker als er nog niet zo veel muizen zijn. Vrouw kerkuil heeft haar menukaart uitgebreid met een kikker of pad, maar of dat goed viel…?
Gooi het er maar uit...

Zeldzaam delicatesse?

Hoewel we voor de camera eerder kikkers als prooi voorbij hebben zien komen, blijft het een zeldzaamheid. Ook bij andere kerkuilen lijkt een maaltijd van kikkerbilletjes een ongewone aangelegenheid: een tienjarig onderzoek naar kerkuilbraakballen in de Achterhoek (*) vond in totaal 54.902 prooien, waarvan 101 kikkers: slechts 0,2% van het complete dieet. Na de vele regenval van deze winter zijn er in het open veld misschien meer amfibieën te vinden, en juist minder muizen. Misschien dat we de komende tijd wel meer kikkers voor de camera gaan zien?

 

Gooi het er maar uit…

Maar of het nieuwe ‘delicatesse’ goed beviel is nog maar zeer de vraag. Vanochtend rond 5 uur is te zien dat vrouw kerkuil flink braakt (zie ook de clip). In tegenstelling tot de welbekende vaste braakballen ziet dit er wat minder fris uit en zo te zien is het ook niet heel prettig voor vrouw, die er minutenlang mee bezig is. Inmiddels zit ze er weer ontspannen bij, dus ik vermoed dat alles goed uit het systeem is.

 

Sterrenschot of heksensnot

Het roept natuurlijk wel de vraag op wat vrouw kerkuil precies had gegeten dat niet goed beviel. Eitjes van kikkers en padden schijnen niet goed verteerbaar te zijn voor veel dieren, dus misschien is dat het probleem geweest. Uitgespuugde kikkereitjes kunnen nog flink opzwellen wanneer ze in contact komen met water. Dit leidt dan tot een slijmerig fenomeen genaamd ‘sterrenschot’. Een erg mooie naam voor een niet heel aantrekkelijk tafereel. Misschien is de andere benaming, ‘heksensnot’, toch iets toepasselijker.

 

Padden: giftige kost

Een andere mogelijkheid is dat vrouw iets giftigs heeft gegeten. Er komen momenteel veel padden voor rond het erf en deze amfibieën zijn voor veel dieren giftig. Het is echter onwaarschijnlijk dat vrouw de fout heeft gemaakt om aan een pad te beginnen. Een analyse van amfibieën als kerkuilprooi (**) liet zien dat giftige soorten (inclusief padden) veel minder vaak in het dieet voorkomen dan je zou verwachten op basis van beschikbaarheid. Dit suggereert dat kerkuilen giftige prooien herkennen en vermijden. Maar… Een fout kan natuurlijk altijd zijn gemaakt!

 

Conclusie onbekend

Dus hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen wat nu echt het probleem was voor vrouw kerkuil, zou het zomaar iets met haar glibberige dieet te maken kunnen hebben. Misschien toch de kikkerbilletjes een beetje beperken in het dieet?

 

* Hageman M.J.A. Prooidierkeuze kerkuil in de Achterhoek en de Liemers. Uilen 4.

** Roulin A. & Dubey S. 2013. Amphibians in the diet of European Barn Owls. Bird Study 60 (264-269).

Beter terug naar de muizen... Foto Jelle de Jong.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs