Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kievit in mineur

Tineke Hoekstra | dinsdag 16 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 177x

Bij Beleef de Lente genieten we nu van broedende kieviten voor het oog van de camera. Maar het is op deze plek tijd voor een winstwaarschuwing: deze prachtige weidevogel heeft het zwaar. Er komen te weinig jonge kievitkuikens groot. Blijkt uit onderzoek.

Alle aandacht gaat naar de grutto, onze Nationale vogel. Er is zelfs een aanvalsplan naar de Hollandse broedvogel vernoemd. Maar de kievit, die andere, oh zo mooie weidevogel is aan onze aandacht ontsnapt met alle gevolgen van dien: het gaat slecht met de kievit.

Ondanks dat de vogels vochtige graslanden weten te vinden brengen ze te weinig jongen groot. Blijkt uit onderzoek van Sovon in samenwerking met Altenburg & Wymega en Wageningen Environmental Research. 

Aantal broedparen gehalveerd

In de laatste twintig jaar gaat de soort net zo hard achteruit als de grutto. Het aantal broedende paren in ons land is ten opzichte van 1985 zelfs meer dan gehalveerd. Recent onderzoek wijst erop dat in de leefgebieden te weinig voedsel is voor de kuikens. Ook zijn er onvoldoende schuilplekken om in weg te kruipen, waardoor de jonge vogels voer zijn voor predatoren. Het staat in de Vogelbalans 2023 van SOVON Vogelonderzoek Nederland. 

En er zijn meer uitdagingen die het broedsucces laag houden. Naast predatie speelt ook het weer een rol. In een zeer droog voorjaar, als in 2022, waren er minder regenwormen beschikbaar. Ook de volwassen kieviten hadden moeite met het vinden van voedsel. Het was zelfs zo erg dat twee gezenderde vrouwtjes het na een mislukte broedpoging het hier voor gezien hielden en vertrokken richting Oost-Europa.

Aanvalsplan kievit

Tijd voor een aanvalsplan kievit. De agrarische collectieven, die met boeren afspraken maken over weidevogelbeheer, richten hun pijlen op kievitstroken (op bouwland). Deze speciale kruidenrijke akkerrand of - strook moet kievitkuikens dekking en voedsel bieden. Het perceel wordt niet bewerkt en het inzaaien van mais wordt uitgesteld.
De groene braak stroken van minimaal zes meter liggen midden op het perceel, waar andere vegetatie een kans krijgt om op te komen. 

Laten we hopen dat kleine kieviten weer vliegvlug worden zodat we ook in de toekomst kunnen genieten van de baltsvlucht - de spectaculaire buitelingen van deze prachtige weidevogel. Dat gezinnen met pullen voor het oog van onze camera's het prima naar de zin hebben in het landschap. 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs