Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland
Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 29 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1154x
Voor de overlevingskansen van de kerkuil-jongen is het van groot belang dat zij gaan ‘bedelen’ om voedsel. De jonge kerkuilen sperren niet vanzelf, Spergedrag zoals dat het wel het geval is bij vele andere vogelsoorten. Vrouw kerkuil stimuleert het bedelgedrag gedurende de eerste dagen door ‘chittering’, waarop het jong met een iel ‘gechitter’ haar roep beantwoord: het jong richt zich op en opent de snavel, zodat vrouw kerkuil kan beginnen met voeren.
Bij het ouder worden van de jongen ontstaat er een rangorde in het nest: de grootste in de meeste gevallen ook de oudste staat vooraan in de rij en ontvangt als eerste het voedsel. Raakt het oudste jong verzadigd, dan verlaat het zijn gunstigste positie en sluit weer achteraan in de rij.
Bij te weinig voedsel aanvoer zal het jongste kuiken als eerste de hongerdood sterven en worden opgegeten door de anderen. Voor het voortbestaan van de kerkuil is het voordeliger om het jong te laten sterven en bijvoorbeeld vier of drie jongen in goede conditie over te houden, dan om zeven zwakke dieren aan de populatie toe te voegen.
Het tweede donskleed van de kuikens is halverwege de derde week volledig. Het bedekt vrijwel het gehele lichaam , behalve de buikzijde waar nog een kale plek aanwezig is. De pullen werken kleine prooidieren in zijn geheel naar binnen gewerkt. De ogen zijn op de twintigste dag volledig geopend en de pupil is donkerblauw. Aan de voorzijde van de kop verschijnt een hartvormig figuur van dons. Ze gebruiken hun loopbeen niet meer om zich in het nest te verplaatsen.
Het blijft spannend of man- en vrouwkerkuil er de komende tijd in slagen om voldoende voedsel te blijven aanvoeren om de jonge kerkuilen groot te krijgen. Het is nog steeds een groot gezin en de jongen lusten steeds meer.
Man en vrouwkerkuil gaan in deze periode steeds vaker gaan jagen om hun kroost voorspoedig groot te krijgen. Maar ja, we hebben bij de kerkuilen en andere vogels van Beleef de Lente kunnen zien dat de natuur zich niet laat dwingen... alles is nog mogelijk.
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..