Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Turen naar de toekomst

Maartje Eijlander | donderdag 22 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 220x

Het lijkt erop dat onze twee pyks bijna klaar zijn om uit te vliegen - ze zijn druk met hun vliegoefeningen, pa en ma laten ze langer wachten op eten, en soms turen de kuuks vanaf de nestrand de verte in. Het is alsof ze dagdromen over het luchtruim wat daar zo uitgestrekt op ze ligt te wachten.
De jonge zeearend tuurt naar de horizon (beeldtip Jan Dagevos, screenshot webcam 22/6/23).

Binnenkort zullen onze jonge zeearenden, waarschijnlijk eerst de een en kort daarna de ander, het nest verlaten. Pa en ma zullen dan niet ver weg zijn, en hun kids nog een handje helpen overleven in de wereld buiten het nest, door ze zo nu en dan nog een prooi te brengen. De jongen zullen natuurlijk ook nog het jagen onder de knie moeten krijgen. 

Eerst een paar jaar op onderzoek uit

Maar waar zullen de kuuks hun toekomst zoeken, wanneer ze zijn uitgevlogen en zelfstandig kunnen jagen? De eerste jaren leggen jongen zeearenden grote afstanden af, en vliegen ver van hun geboorteplaats om zo de omgeving te verkennen en een partner te zoeken. Zodra ze na een aantal jaar hun wilde haren hebben verloren en klaar zijn om zelf jongen groot te brengen, kiezen velen een broedgebied dat niet al te ver weg is van waar ze zelf ooit zijn uitgevlogen. 

Onderzoek naar reizen en verblijf

Er zijn onderzoeken gedaan waarbij vogels een zendertje kregen, zodat ze gevolgd en hun vliegroutes vastgelegd konden worden. Bijvoorbeeld in Finland, Engeland, maar ook hier in Nederland wordt zulk onderzoek verricht!

De Werkgroep Zeearend heeft in 2022 nog een uitgebreid rapport uitgebracht over zeearenden die als in2019-2021 zijn gezenderd voordat ze uitvlogen, en sindsdien gevolgd konden worden. Deze jongvolwassen vogels hebben, uiteraard, geen boodschap aan onze landsgrenzen en trokken verder dan wat Nederland aan foerageer- en nestmogelijkheden te bieden heeft. Voornamelijk Duitsland en Denemarken, maar ook Frankrijk werd door een of meerdere van de jonge zeearenden bezocht. Wel bleef Nederland het meest bereisd, en waren voornamelijk de Oostvaardersplassen en de Biesbosch populair.

Nog even dagdromen

Er ligt dus een grote wereld op de kuuks te wachten, met een hoop avontuur, lekkere vis en andere prooien, en helaas ook gevaar zoals windmolenparken. Maar voor nu blijft het nog heel even bij genieten van de zorg door ma en pa, vliegbewegingen oefenen, en de verte in turen, waar de toekomst op hen ligt te wachten. En wij mogen nog eventjes genieten van de mooie nesttaferelen hier in de Alde Feanen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs