Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Overvliegende zeearend (Foto: Rianca Vos)

Door Rianca Vos

Droge Boel

Rianca Vos | maandag 19 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 242x

Het heeft al meer dan een maand niet geregend. Dit is goed te zien in de natuur, het gras is dor en het water staat laag. Gelukkig is er nog wel voldoende grondwater, waardoor de planten met diepere wortels nog wel groen zijn. Maar hoe met de zeearenden, hoeveel last hebben zij van de droogte?
De jonge zeearenden kijkend over de Alde Feanen (Screenshot webcam 19 juni 2023)

Wanneer je kijkt naar de webcam van de zeearenden is de eerst zo groene omgeving een stuk geler geworden. De Alde Feanen is een moerasgebied dat gevoelig is voor droogte. Voor de Alde Feanen is het mogelijk het waterpeil hoog te houden door middel van Amerikaanse gemalen (windmolens die sturen op waterpeil). Dit houdt het moeras voor een tijd vochtig, al houdt dit met aanhoudende droogte op een gegeven moment op.

Belang van water

Vooral vogelsoorten die afhankelijk zijn van insecten ervaren snel de effecten van droogte. Zie bijvoorbeeld deze blog over onze ooievaars, het stuk over de kievitten en de scholeksters. Maar ook de vogels in uw eigen tuin hebben last van de droogte. Door een bord water in uw tuin te zetten helpt u de tuinvogels al mee. Voor meer tips is deze blog over het belang van water interessant. 

Vocht voor zeearenden

Zeearenden daarentegen hoeven niet echt te drinken. Ze krijgen voldoende vocht binnen met het vlees van hun prooien. Het lichaam van een vogel bestaat gemiddeld voor zo’n 67% uit water. Er zijn bepaalde organen die nog meer water bevatten, zoals de ingewanden. Dit vocht wordt dus aangevuld door het vocht uit de prooi.

Zeearenden hebben dus gelukkig niet zoveel last van de aanhoudende droogte. Al zal het voor de natuur een verademing zijn als er voor een langere periode weer regen valt.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs