Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Keek op de week aflevering 15

Ronald van Harxen, STONE | zondag 11 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 200x

Eigenlijk onvoorstelbaar, vandaag precies 68 dagen geleden (4 april) werd het eerste ei gelegd en inmiddels (10 juni) zijn de jongen 35 dagen oud en staan ze op punt van uitvliegen. Hoe snel dat gaat! En wat een geluk dat het tot zover allemaal goed gaat. Zo vanzelfsprekend is dat allemaal niet.

Inmiddels hebben we een aardig beeld van hoe de circa 150 nesten die we onder controle hebben ervoor staan. Bij verreweg het grootste deel is het goed gegaan en zijn er jongen die de kwetsbare periode overleefd hebben en die binnenkort het nest verlaten. Toch zijn er ook weer een behoorlijk aantal nesten mislukt, zoals ieder jaar trouwens. Denk maar eens aan vorig jaar toen het vrouwtje met jongen en al door het dakbeschot zakte. De oorzaken zijn niet altijd helder, maar wel divers. Ooit werd een nest verstoord doordat een zwerm bijen de kast overnam en het vrouwtje niet beter wist dan te vluchten. Predatie - met name door steenmarters - is een gekende oorzaak. Ook dit jaar vielen een aantal nesten daaraan ten prooi. We troffen zelfs een keer een steenmarter in de kast waar hij zich aan de eieren te goed had gedaan.

Alleenstaande ouders

Wat ook nogal eens voorkomt is dat een van beide ouders omkomt en de ander het in zijn (of haar) eentje niet redt. Toch hoeft dat niet altijd dramatisch af te lopen. De leeftijd van de jongen en de voedselsituatie spelen een rol. Afgelopen dagen maakten we twee bijzondere gevallen mee. Op ene plek was zes dagen tevoren het vrouwtje weggevallen (ze lag dood onder de nestkast) en op de andere plek werd het mannetje op 28 mei dood langs de weg gevonden. In het eerste geval waren de drie jongen 13 dagen oud en in het tweede (4 jongen) 17 dagen. Bij de laatste controle bleken alle jongen in leven en bovendien zeer goed op gewicht. Beide alleenstaande ouders bleken dus zeer wel in staat het nest alleen groot te brengen. Dat lukt uiteraard alleen als er voldoende voedsel is.

Anderhalve kilo

Over voedsel gesproken: ons viertal is meer dan verwend de afgelopen weken. Ik heb het even op de achterkant van een bierviltje uitgerekend, maar als ik het uitdruk in kilo's vlees is er een kleine zes kilo in gegaan. Zes kilo, dat is anderhalve kilo per jong!

1 op 9

Ook de voorkant van het viltje even gebruikt: bij de geboorte weegt een jong een gram of tien, elf. Zeg elf. We hebben ze helaas niet kunnen wegen vorige week, maar ik schat ze gauw (voorzichtige schatting) op 175 gram per stuk, zo'n 25 gram meer dan het verwachte gewicht. Gezien de massa muizen (165!) en vogels (41) moet dat haast wel. Van 11 naar 175 is 164 gram. Daarvoor is dus 1.500 gram vlees nodig geweest. Een energietransitie van iets meer dan 1 op 9. Met andere woorden: voor 1 gram uil is 9 gram muis (e.d.) nodig. Volgens mij een stuk efficiënter dan wij mensen zijn. Iemand ooit uitgerekend hoeveel liter moedermelk er nodig is voor een kilo baby? Ik lees het graag in de chat.

Pieren

Tenslotte nog even over de regenwormen, ook wel pieren genoemd.  Het zal vast zijn opgevallen dat er de laatste dagen ineens veel worden aangevoerd. Donderdag 16 stuks en vrijdag zelfs 26. En dat terwijl het bloedheet en kurkdroog is buiten. Dan kruipen zelfs de vetste pieren dieper weg de grond in, waar het vochtig is. Hoe krijgen ze die dingen in vredesnaam naar boven? Het antwoord is verrassend: het gazon sproeien. Navraag bij erfbewoner Peter leerde dat ze inderdaad gesproeid hebben de afgelopen dagen, net zoals half Nederland. En prompt verschijnen er regenwormen op het menu! Zo simpel kan het zijn.

Foto's

De foto's bij dit blog zijn gemaakt door amateurfotograaf André Eijkenaar. Omdat hij gek is op steenuilen en ze die in Groningen waar hij woont amper meer hebben, komt hij elk jaar een dag onze kant om takkelingen te fotograferen. Dat levert prachtige plaatjes op en een beeld van de prooiaanvoer die nacht. Vooral die sprinkhanen vind ik bijzonder. Bij Beleef de Lente hebben we die bijna niet in beeld gehad. Maar steenuilen vangen ze wel degelijk zo blijkt.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs