Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Wim van Nee
STORK
Wim van Nee, STORK | zaterdag 10 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 211x
Niet dat we dat nog vaak doen. In het verleden wel, we gingen dan per ladder naar boven. Tot tien meter hoogte was haalbaar. Maar een ongeluk tijdens het ringen heeft ons letterlijk weer met beide benen op de grond gezet. Het is al heel wat jaren geleden, maar wij hebben één ding met onszelf afgesproken: Nooit meer risico’s, veiligheid voorop.
Daarom zijn we vorige week zaterdag in Nijetrijne met een hoogwerker naar boven gegaan. Klimtuig aan en met een forse karabijnhaak vast aan de hoogwerker.
In april speelde een andere veiligheidskwestie. Op meerdere portalen van ProRail hebben ooievaars hun nest gebouwd. In het Drentse Koekange kun je zo acht nesten op een rij zien. Een mooi gezicht, maar het kan ook onveilig worden. Vallende takken kunnen tussen wissels komen, wat de bediening ervan in de weg kan staan. En het éne portaal is het andere niet. Groter wordende ooievaarsnesten wegen zomaar een paar honderd kilo en daar zijn niet alle portalen op gebouwd. En er is natuurlijk altijd risico met de bedrading, waar takken mogelijk kortsluiting kunnen veroorzaken. ProRail lost dit altijd in goed overleg op. Chapeau!
En dan de ooievaars zelf. Vorige week nog kwam in de buurt van Zwolle een ooievaar met een klap tegen een trein.
Langs de snelwegen zijn op verschillende plekken nesten gebouwd op de portalen waar verkeersborden aan hangen. Iets minder gevaarlijk, maar toch altijd met risico’s met vallende takken, afgeleide automobilisten of laag vliegende ooievaars boven de weg.
Hoogspanningsmasten zijn al wat langer in trek bij ooievaars. Een bekende ‘ooievaarsflat’ staat langs de A6 bij Lelystad. Onlangs werden we benaderd door TenneT om de mogelijkheid van ringen te onderzoeken bovenop de top van een hoogspanningsmast. Uiteindelijk hebben we er in goed overleg van afgezien, omdat er teveel risico’s aan zaten, zowel voor de klimmer als voor de jongen.
En er was weer een geval van onverwachte onveiligheid voor ooievaars. Dat werd veroorzaakt door een ontsnapte Stellers zeearend. Arda heeft er over geschreven in haar weblog van donderdag. Een zelfde soort situatie speelde zich een jaar of twintig geleden af bij een ooievaarsstation vlakbij Meppel. Daar hebben toen zwervende jonge vale gieren in totaal 28 ooievaarsjongen op de nesten verorberd.
Maar hoe zit het met het omgekeerde? Moet je af en toe ook bang zijn voor een ooievaar? Dit moet je eigenlijk door de ogen van weidevogels zien. Je mag aannemen dat die het bangst zijn voor de predatoren, die voor hen het gevaarlijkst zijn.
Dit is ook meegenomen in het Predatieonderzoek van Sovon, waar ik afgelopen dinsdag over geschreven heb. Er is gekeken op welke vliegende predatoren de weidevogels het felst en angstigst reageren. Dit gaf opmerkelijke resultaten. Op een schaal van 0 tot 10 scoort de bruine kiekendief samen met de zilvermeeuw het hoogst, beide een score van 7,8. Voor deze twee predatoren zijn weidevogels dus het meest beducht. Ook de buizerd (7,5) en de raaf (7,1) scoren hoog.
De zwarte kraai (4,2), de blauwe reiger (3,7) en de torenvalk (3,5) scoren al lager. De ooievaar slechts een 1,4.
Hier kun je je eigen conclusie aan verbinden.
Het meest bijzondere nest om te ringen is een nest, waarbij je geen ladder op hoeft en geen hoogwerker nodig hebt. Het is door een zeer creatieve nesteigenaar gebouwd en zit zo in elkaar dat de paal kan kantelen, terwijl het nest horizontaal blijft. En dan kun je vanaf de vaste grond de jongen zo uit het nest halen om te ringen.
Veiliger kan niet.
Wim van Nee
Stork
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..