Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland
Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 31 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 232x
De jongste uilen worden nog wel gevoerd maar kunnen inmiddels zelf ook de prooien in zijn geheel naar binnen werken. Er is een aanbod van wommen, wammen en spitsmuizen: de grootste jongen krijgen al dikke prooien te verwerken, terwijl de kleinere jongen wat kleinere prooien krijgen, zoals de spitsmuizen en bosmuizen. Per nacht worden er ongeveer 20 muizen verorberd. Dat zal oplopen naar zo’n 30 tot 40 prooien per nacht. De ontwikkeling van de jonge kerkuilen gaat gestaag door. Ze ontwikkelen zich zichtbaar in de nestkast. Ze oefenen druk voor hun latere leven.
Kerkuilen doen niet hun ouders na. Ze hebben instincten meegekregen die ze nu aan het oefenen zijn voor als ze buiten de nestkast komen. Ze ontwikkelen hun vleugels door vliegoefeningen in de nestkast te doen en straks ook erbuiten. En zichtbaar is straks ook dat ze het bespringen van een prooi in de vingers proberen te krijgen.
Ook zijn de kuikens aan het fixeren. Daarmee kunnen ze later de exacte plek van een prooi bepalen en ook de afstand tot een prooi inschatten. Zo leren de jonge uilen nu al de basis van de jacht. Kortom, de ontwikkeling van de pullen gaat razendsnel.
Slechts weinig nachtdieren zijn de gehele nacht actief. Het grootste deel is avond- óf ochtendactief. Tijdens de broedtijd, en daarna als de jongen worden verzorgd, is de kerkuil wél de gehele nacht actief. Het gebeurt zelden dat een uil een uur wegblijft en geen voedsel aanvoert. Aan het begin van de nacht wordt de maximale aanvoer bereikt. Daarna neemt de prooiaanvoer geleidelijk af.
De kuikens zullen ook actiever worden in de kast, ze klimmen en klauteren erop los en worden ook steeds mondiger. We zullen hier in de toekomst vast veel clipjes van gaan zien!
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..