Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Arda van der Lee
STORK
Arda van der Lee, STORK | donderdag 25 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 142x
Zoals ik al eerder heb geschreven, is het lang niet bij alle vogels normaal dat beide ouders broeden. Maar bij de ooievaar weten we niet beter. Sinds er webcams op nesten staan, kunnen we ook redelijk volgen wie wanneer komt en wanneer gaat. Dat de vrouwtjes eind van de avond de eieren leggen en dan dus op het nest zitten, was al duidelijk. Maar hoe zou dat wisselen daarna gaan, tijdens het broeden? Is daar een patroon in te herkennen?
Een aantal trouwe kijkers hebben een aantal dagen tijdens het broeden nauwkeurig geklokt wanneer het vrouwtje en het mannetje kwamen en gingen om te broeden.
Het lijkt erop dat man en vrouw gedurende een etmaal ongeveer even lang broeden (Durske meldt: gemeten over 72 uur broedt man 35,45u en vrouw 37u). Opvallend is dat de laatste 3 dagen voordat de eieren uitkomen, het vrouwtje veel langer (70,5u) op de eieren zit dan het mannetje (40u).
In het komen en gaan van beide broeders is een soort van patroon te ontdekken. Ik heb daarvoor alle genoteerde tijdstippen afgerond naar hele uren. Het vrouwtje broedt eind van de avond tot de vroege ochtend en wordt dan afgelost door het mannetje. In de loop van de ochtend komt ze weer terug, zodat manlief even de vleugels kan strekken en voedsel zoeken. Hij neemt de dienst dan weer vrij snel over. En zo wisselen ze elkaar nog een keer af totdat het weer avond is.
Een leuk resultaat van dit mini-onderzoek, uitgevoerd door enkele trouwe ooievaarsvolgers. Dank daarvoor.
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..