Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Supersnelle vliegers!

Jochem Kühnen | woensdag 17 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 190x

Hier op Beleef de Lente zien we de vogels op hun vertrouwde nestje. Ze schuifelen van het nest naar de inang en andersom. Maar gierzwaluwen zijn spectaculaire luchtacrobaten! Omdat we dat hier niet te zien krijgen zal ik proberen iets van mijn enthousiasme met jullie te delen.

Giervluchten

Ongeveer 20 jaar geleden ben ik begonnen gierzwaluwen beter te bekijken. Destijds zag ik de vogels vanaf een hoge plek in het centrum van Nijmegen in groepjes ‘gierend’ enorm snelle duikvluchten maken. Ze vlogen vaak een stuk boven drukke winkelstraten om vervolgens weer omhoog te komen. Hoe beter ik ging kijken, hoe meer opviel dat ze die ‘giervluchten’ vaak uitvoerden langs dezelfde gevels. Daar bleken zich nestplaatsen te bevinden.

Bijzondere capriolen

Gierzwaluwen bereiken tijdens giervluchten enorme snelheden (tot ruim boven 100 km/h), maar het zijn niet hun enige indrukwekkende vliegbewegingen. Sommige lezers kennen misschien de wendbare achtervolgingen. Ik zie ze regelmatig. Twee gierzwaluwen vliegen dan volgens een onvoorspelbaar patroon waarbij de tweede de eerste op zeer kleine afstand exact volgt. Hierbij roepen beide vogels veelvuldig. Waarom gierzwaluwen deze achtervolgingen uitvoeren is mij niet bekend.

G-krachten

Tijdens duikvluchten kunnen gierzwaluwen enorm scherpe bochten maken. Denk aan het gevoel van een achtbaan die na een lange, sterke daling, plotseling een scherpe bocht maakt. De kracht die je dan voelt heet G-kracht, naar G van gravity, zwaartekracht. Het is lastig exact te meten, maar gierzwaluwen staan bij het maken van zulke snelle wendingen ongetwijfeld bloot aan enorm G-krachten, hoeveelheden die wij als mens niet zouden kunnen overleven.

Nooit gooien met een Gierzwaluw!

Gierzwaluwen horen niet thuis op de grond. Het is een hardnekkig misverstand dat ze niet zelfstandig vanaf de grond kunnen opstijgen. Met voldoende ruimte kan een gezonde Gierzwaluw dat prima. Het probleem is dat er een aanleiding is voor het op de grond belanden en dit zou een botsing en verwonding kunnen zijn. Het veel gehoorde advies om een gevonden Gierzwaluw de lucht in te gooien is dan ook enorm riskant. Als de gevonden vogel actief is en niets lijkt te mankeren, is deze prima in staat zelf op te stijgen. Kies een vlakke, open plek en ga op een keukentrapje staan. Hou de vogel met uitgestrekte arm op vlakke hand en de Gierzwaluw zal wegvliegen (soms na enkele pogingen). Ik kan uit ervaring zeggen dat het een prachtig moment is een Gierzwaluw zo weer het luchtruim te zien kiezen, maar hopelijk hoeven we dat niet vaak te doen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs