Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Arda van der Lee
STORK
Arda van der Lee, STORK | donderdag 25 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1320x
De hele dag op de poten staan kunnen de jongen pas over enkele weken. Daar zijn ze nu nog niet sterk genoeg voor. Meestal staan ze nu dus nog op het onderste deel van de poten.
Het 'onderbeen' steekt naar voren. Ze gaan dus niet echt door de knieën, want bij een vogelpoot zit het kniegewricht veel hoger, helemaal verstopt in het verenkleed en dus aan de buitenkant niet zichtbaar. Daaronder komt het scheenbeen (tibia). Dit deel is vaak bevederd en omdat dit uiterlijk het bovenste deel van de poot lijkt, wordt dit vaak de "dij" van een vogel genoemd. Het gewricht dat daaronder zit is dan ook niet de knie, maar de enkel (of hiel). Eigenlijk staan ze dus op hun hielen.
Begrijpt u het nog? Het plaatje maakt hopelijk veel duidelijk.
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..