Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Groeien als kool

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 11 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 196x

Ons viertal is nu ruim 5 dagen oud en vergeleken met zaterdag zijn ze als kool gegroeid. Zouden we ze nu op de weegschaal zetten, dan zouden ze ergens tussen de 40 en 50 gram wegen. Vergelijk dat eens met de 10-11 gram toen ze uit het ei kwamen: 4 tot 5 keer zo zwaar in 5 tot 6 dagen tijd.

Dat aankomen gaat de komende week gewoon door. Tussen de dag 12 en 13 wordt doorgaans al de 100 gram aangetikt. Daarna vlakt de groei enigszins af. De 150 gram wordt pas rond dag 40 bereikt en dan hebben de meeste jongen wel zo'n beetje hun maximum bereikt. In muizenrijke jaren willen ze daar nog wel eens een schepje bovenop doen, maar van de vele duizenden jonge steenuilen die we de aflopen 37 jaar gewogen hebben, heeft er niet een de 200 gram gehaald.

Groeicurve

Zou je de gewichtsontwikkeling in een grafiek weergeven, dan krijg je de figuur hierboven. Elk rondje staat voor een individuele meting van een jong met bekende leeftijd. De rode lijn geeft de gemiddelde gewichtsontwikkeling weer. Deze zogenaamde groeicurve hebben we jaren geleden gemaakt en gebruiken we sindsdien om de conditie van een jong te bepalen. Ongeveer zoals op het consultatiebureau het gewicht en de lengte van een baby vergeleken worden met het gemiddelde en u het advies krijgt dat er wel een flesje pap minder in mag. Of juist eentje extra. 

In de beginjaren gaven wij ook dat advies wel: 'een muisje meer of minder' maar toen bleek dat ze er toch niets mee deden, zijn we er weer van afstapt.

Vergelijken met het gemiddelde

Zo'n conditiemeting gaat als volgt. Eerst bepalen we de leeftijd van de jongen aan de hand van de vleugelmaat. Het grootste jong is daarbij maatgevend. Alle jongen krijgen dan de leeftijd van dat jong. We weten immers dat alle jongen binnen 24 uur uitkomen en dus op dagniveau dezelfde leeftijd hebben. Met behulp van de groeicurve vergelijken we vervolgens het gewicht van ieder jong met het verwachte gewicht op die leeftijd. 

Conditie-index

Een jong op dag 15 zou 103 gram moeten wegen. Weegt het 90 gram dan is het 17% te licht. Wij noteren dan: conditie-index 0,83. Een jong dat op die dag 120 gram weegt, heeft een conditie-index van 1,17 (en weegt dus 17% boven het gemiddelde). Uiteraard is dat een beetje kort door de bocht, maar door dat bij alle nesten en in alle jaren op dezelfde manier te doen, kunnen we nesten en jaren onderling met elkaar vergelijken. Zo halen we de 'zware jongens' en de goede jaren eruit. 

Weegbakje

Het weegbakje dat we daarvoor gebruiken is van 'tupperware kwaliteit' maar is gewoon een kuipje halvarine van een niet nader te noemen merk. Het heeft inmiddels de status van onverwoestbaar bereikt en is uitgegroeid tot het beeldmerk van ons onderzoek. Het siert dan ook al vele jaren ons visitekaartje. Als ons viertal de eindstreep haalt - en ik heb geen reden aan te nemen dat dat niet zo is - worden ze tijdens het wegen in datzelfde bakje op de weegschaal gezet. Pas dan zullen we weten of ze tot de 'zware jongens (en meisjes) behoren of dat er gerust een muisje meer in hadden gemogen. Op basis van de prooiaanvoer tot nog toe lijkt het met me dat ze aardig op hun streefgewicht zullen zitten. Maar om het zeker te weten zullen we nog een paar weken moeten wachten.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs