Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Feest in ooievaarsland

Arda van der Lee, STORK | donderdag 27 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 294x

De ooievaars en STORK vieren feest op deze koningsdag. Feest omdat Annemieke en Wim voor hun ooievaarswerk gisteren een lintje hebben gekregen.

Zo lang wij Wim en Annemieke kennen zetten zij zich in voor ooievaars. In de jaren negentig waren zij de enige vogelaars, met een specifieke ringvergunning voor ooievaars. Dus als er ergens jonge ooievaars waren, dan werden zij ingeseind. Op die manier werden de eerste wetenschappelijke gegevens over ooievaars na hun herintroductie in Nederland verzameld. In hun toenmalige woonplaats Alphen aan de Rijn nestelden ook enkele ooievaars, hun wel en wee hielden zij goed in de gaten. Al snel kwamen zij in contact met beheerders van ooievaarsbuitenstations. Zo ontstond Vogelwerkgroep Ooievaar, die samenwerkte met Vogelbescherming Nederland. Er kwam een (papieren) database waar alle ooievaarsnesten in kaart werden gebracht.

Wintertelling

Eind van de vorige eeuw startten zij met het tellen van ooievaars die in de winter in Nederland bleven. Deze, inmiddels jaarlijkse, wintertelling is landelijk bekend bij vogelaars, vogelliefhebbers en ook steeds meer bij het grote publiek, met veel interesse van zowel landelijke als lokale media. Menigmaal hebben zij de pers voor radio, krant of televisie hierover te woord gestaan.

In 2008 kon de ooievaar van de Rode Lijst van bedreigde soorten af en sloot Vogelbescherming het ooievaarsproject af. Maar er bleven natuurlijk vragen over de ooievaars binnenkomen.

STORK

Daarom heeft Vogelbescherming Nederland het initiatief ondersteund om in 2009 STORK op te richten. Annemieke en Wim waren de drijvende krachten hierachter en formeerden een groep bestuursleden.

Zij zijn nog steeds zeer actief binnen (het bestuur van) STORK en houden al jaren wekelijks een weblog bij voor Beleef de Lente en verzorgen het nieuws voor scholen bij ‘Beleef de Lente inde klas’.

Kortom, deze koninklijke onderscheiding is zeer verdiend voor hun jarenlange inspanning voor de ooievaars.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs