Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het lot van een voorraadmuis

Bart Franken | maandag 20 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 238x

Daar lig je dan... in het duister van een houten nestkast, op een bedje van houtsnippers, te wachten op je eindbestemming...

Ons kuiken staat volop in de belangstelling, samen met zijn ma en pa die hard werken om hem/haar goed op te voeden. Maar één speler in ons bosverhaal is tot nu toe wat onderbelicht gebleven. De prooi.

Voorraadje: beschuit met kleine stukjes muis

Wanneer kuikens aanstaande zijn, leggen bosuilen een voorraadje prooien (hoofdzakelijk muizen) aan in de kast. Tenminste.. als er genoeg muizen zijn. Gelukkig was het sneeuwfront van laatst maar van korte duur. Op muizen jagen in de sneeuw is een stuk ingewikkelder voor onze talentvolle sluipmoordenaars. 

Voor pa Bosuil is het hard werken, hij doet zijn best voldoende eten op de plank te brengen. Als het mannetje meer muizen brengt dan het vrouwtje op kan, wordt de voorraad aangelegd voor de kuikens.

Nadat een kuiken uit het ei is, eet het meteen vlees. Maar een hele muis is nog te groot.. Een muis wordt dan ook met alle liefde door moeder Bosuil voor haar kroost in kleine hapklare stukjes gescheurd. Als de stukjes niet helemaal op maat gemaakt zijn, levert dat soms leuke beelden op van een kuiken dat worstelt met een muizenpoot of staart. bijvoorbeeld in dit clipje waarin het kuiken een groot stuk muis te verwerken krijgt. Je ziet het kuiken daarna letterlijk groeien: Zijn buikje meteen vol met een groot stuk muis.

WAM, WOM of toch Wat Anders?

Het is interessant om te zien wat pa Bosuil binnen brengt aan maaltijden. Dat is echter niet altijd helemaal duidelijk te zien. Daarom delen wij de prooien op in categorieën:

- WAM: ware muis. Dit zijn de muizen die het meest lijken op wat wij van een typische muis verwachten. Lange staart, grote ronde oren, een wat spitsere snuit/kop en kraaloogjes. Onder de ware muizen vallen onder andere de huismuis, bosmuis, grote bosmuis en zelfs de bruine en zwarte rat.

- WOM: Dit staat voor woelmuis. De woelmuizen zijn anders gebouwd. Een kort staartje, een rondere / stompe kop, de oortjes klein en moeilijk zichtbaar omdat ze deels in de vacht verstopt zitten. Voorbeelden zijn de noordse woelmuis, rosse woelmuis en de veldmuis.

OVERIG: Tja, soms komt een bosuil ook wel met andere prooien aanzetten. Kleinere zangvogels staan ook wel op het menu, hagedissen en soms komen we ook bijzondere soorten tegen zoals deze (grootoor)vleermuis in 2019. 

Wij houden de statistieken van de voederingen bij, het geeft ons een mooi beeld van wat er zoals aan prooien wordt aangevoerd. Zo was de binnengebrachte vleermuis een redelijk uniek beeld. Om het waarnemen wat makkelijker te maken, gebruiken we de afkortingen WAM en WOM. Misschien heb je het in de chat al eens voorbij zien komen. Of misschien heb je al een keer bij de Veelgestelde vragen gekeken. Een van onze kijkers stelde daar ook de vraag wat een WAM en een WOM zijn.

Mocht je een keer een minder fijne dag hebben... Bekijk dan de live beelden van onze bosuil en denk dan aan het lot van die arme voorraadmuis. 

~ Bart

 

Het kuiken heeft een groot stuk muis te verorberen.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs