Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Eerste ei (Screenshot webcam, 4 maart 2023)

Door Maartje Eijlander

Al twee eieren bij de zeearenden in de Alde Feanen

Maartje Eijlander | maandag 6 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 549x

Dit jaar werd het eerste ei bij de zeearenden op 2 maart 2023 om 18:12 gelegd. Dat was 12 dagen eerder dan vorig jaar! Op de grote vraag, 'wanneer komt het tweede ei?' kwam vandaag om 15:36 een duidelijk antwoord.
Man (voor) en vrouw (achter) zeearend samen op het nest met hun eerste ei (Screenshot webcam, 4 maart 2023)

Hoeveel eieren kunnen we eigenlijk verwachten?

Ook bij de live kijkers speelde deze vraag de afgelopen dagen. Zeearenden leggen meestal twee eieren, iets wat zeker bij het stel in t Friese Alde Feanen het geval was de afgelopen jaren. En die leggen ze niet allemaal in één keer: over het algemeen duurt het twee tot vier dagen tot het volgende ei wordt gelegd.

Vorig jaar legde het vrouwtje twee eieren, op 14 en 18 maart, en in 2021 werden er ook twee eieren gelegd, op 10 en hoogstwaarschijnlijk 14 maart. Ook van 2020 is bekend dat er twee eieren werden gelegd.

Een tweede ei zou dus heel waarschijnlijk zijn, ook met wederom vier dagen ertussen: vandaag dus!

Een derde ei is een stuk onwaarschijnlijker, maar zou natuurlijk leuk zijn! 

 

Wat kan het broedgedrag ons vertellen?

Dat er nog een tweede ei aan komt is ook aannemelijk aangezien het stel niet direct begon met broeden, maar het ei vooral warm houdt, net als vorig jaar.

Ondertussen zitten beide ouders-in-spé wel al meer op het ei. Ook maken ze het nest regelmatig nog wat aangenamer door hier en daar wat hooi of takjes te verplaatsen.

Daarbij is wel duidelijk dat man een stuk ongeduldiger is tijdens zijn beurt op het ei – zijn snelle kopbewegingen, regelmatig luid roepen, en veel opstaan maken hem makkelijk hem te herkennen. 

 

Kun je zien of er een ei gelegd wordt?

Ook het gedrag van het vrouwtje rondom de leg helpt in te schatten of er een ei aankomt – iets wat op de live cam ook door meerdere kijkers juist werd opgemerkt!

Het was duidelijk te zien hoe het vrouwtje veel draaide en vervolgens met half gespreide vleugels ging zitten – zoals ze later haar eieren en jongen ook zal gaan afdekken. Ook waren duidelijke persbewegingen zichtbaar.

Voor een korte visuele samenvatting van het eerste ei dat gelegd werd, zie het filmpje van Jan Dagevos hier.

 

De grote update..

Alhoewel het tweede ei door velen al eerder verwacht werd, iets wat ook in de ei-poll terug te zien was, bleef de situatie in de loop van de dag nog spannend. Honderden kijkers hielden het nest in de gaten. 

Om 15:36 vandaag was het eindelijk zo ver: na een hoop gezamelijk gesjor met takken om het nest nog wat huiselijker te maken, en in het bijzijn van man legde vrouw zeearend het tweede ei

Het zeearend stel met ei nummer 1 èn 2 (Screenshot webcam, 6 maart 2023)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs