Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto: Irma Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Welkom terug

Ronald van Harxen, STONE | zondag 26 februari 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 212x

De 17e editie van Beleef de Lente! Team Steenuil (moderatoren, clipmaker en bloggers) hebben er weer veel zin in. De grote vraag die iedereen bezighoudt is uiteraard: wat gaan de hoofdrolspelers dit jaar doen? Er is het een en ander gebeurd sinds de cams afgelopen zomer de lucht uit gingen.

Sprankje hoop vervlogen?

Voordat we ons verheugen op wat er komen gaat, eerst even een terugblik op de gebeurtenissen sinds juli 2022. Pascal sloot in zijn afsluitende blog van 29 juni BdL2022 af met: “Even hadden we een sprankje hoop dat man en vrouw vol enthousiasme een vervolglegsel zouden starten, dit keer wel in de nestkast. Hoewel er nog met veel genoegen gepaard werd – meestal buiten het zicht van de cams maar wel goed hoorbaar –  bleek de door velen gewenste doorstart ijdele hoop.”

Vakantiesurprise

Maar op 31 juli kreeg ik tijdens mijn vakantie een appje van erfbewoner Peter vergezeld van een foto waarop een jonge steenuil te zien was van een dag of 30 oud (zie hierboven). Aangetroffen achter een stapel brandhout door schoonvaders Evert en gekiekt door vrouw Irma. Dus toch een vervolglegsel! Of er meer jongen zijn geweest, is niet duidelijk geworden. In elk geval is er steeds maar één gezien. Een heus nakomertje dus. Afgaande op de leeftijd van het jong moet het eerste ei begin juni zijn gelegd en zijn uitgekomen op de dag dat Beleef de Lente uit de lucht ging. Toeval bestaat niet, zeggen ze dan.

Voor de camera

Toen we vanaf eind september achter de schermen weer mee konden kijken in de nestkast, zagen we daar regelmatige een jonge steenuil. Dikke kans dat dat het jong van dat jaar was. Op 7 oktober is het voor het laatst gezien. Waarschijnlijk besloot het die dag de wijde wereld in te trekken. Onvolprezen clipmaker Geert zou Geert niet zijn als hij daar geen filmpje van had gemaakt.

Enkele reis

Op 10 oktober zagen we voor het eerst twee volwassen steenuilen in de kast, hoogstwaarschijnlijk het broedpaar van dat jaar. Ook daarvan is door Geert een clipje gemaakt. Vanaf dat moment verbleven de uilen regelmatig in de kast. Met name het vrouwtje sloeg bijna geen dag over. Op 4 november lag er een vogelprooi in de kast. Nadere bestudering leerde dat het om een koperwiek ging. Een wintergast uit Noord- en Oost-Europa. Wel een trekvogel, maar niet bepaald een geluksvogel.

Vaste patronen

Vanaf eind november kwam ook het mannetje steeds vaker in de kast. Op 6 december waren we getuige van een paring. Dat dat al iets met voortplanting te maken had, lijkt ver gezocht. In de loop van de maand tekende zich het patroon af dat we ook nu nog zien. Rond de ochtendschemering landt het vrouwtje op de tak en gaat niet veel later de kast binnen. Enkele minuten later volgt het mannetje. Hij zit meestal eerst even tijdje ‘op wacht’ alvorens ook hij de kast binnen gaan. De dag brengen ze door met slapen, wat om zich heen kijken, het verenkleed verzorgen en wederzijds genegenheden uitwisselen. Eind van de dag verlaat de heer des huizes als eerste de kast. Daarna verdwijnt het vrouwtje in de duisternis. Op de achtergrond is dan vaak nog het nodige gewauw en gewiew te horen.

Bent u er klaar voor?

Om te zorgen dat u dat vandaag al meemaakt, is het zaak om rond 18.00 uur achter de laptop te zitten, of beter nog met de hele familie en het bord op schoot voor een smart-TV. Mochten er kleine kinderen meekijken, waarschuw ze dan dat er scenes kunnen volgen die niet voor (te jonge) kinderogen bestemd zijn. Tenzij u als ouder (of grootouder) ruimdenkend bent natuurlijk. En waarom zou u dat niet zijn?

Veel kijkplezier dit jaar!

Team Steenuil.

Met dank aan Geert voor de clipjes en Irma Fles voor de foto van hét jong van 2022.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs