Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Zomaar een reiger in de polder vandaag, prachtvogel.

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Broeden, broeden, broeden

Frank van Groen | zondag 14 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1071x

Sinds de nestcam op 28 april is verplaatst kunnen we broedende reigers zien. Op het linkernest wordt al vanaf het begin af aan gebroed. Op het rechternest vonden eerst nog paringen plaats, maar wordt de laatste tijd ook stevig gebroed.

Leuk om te zien is dat als het ’s middags wat warmer wordt de broedende vogels even de benen strekken en naast het nest gaan staan poetsen. De eieren koelen in de middagzon niet snel af. Ik kan me zo voorstellen dat de reigers deze gelegenheid aangrijpen om even iets anders te doen. De hele tijd zitten op dat nest in dezelfde houding is ook niet alles…

Eieren

De eieren kunnen we helaas niet zien, maar de meeste legsels van de blauwe reiger bevatten drie tot vijf eieren. Sommige nesten kunnen echter wel zeven eieren bevatten. De eieren worden gelegd met tussenpozen van twee dagen. Het begin van het broeden varieert met de grootte van het legsel. Hoe groter een legsel hoe later wordt gestart met broeden. Er wordt dus al begonnen met broeden als het legsel nog niet compleet is. Dat betekent dat de laatst gelegde eieren wat later uitkomen.

Broedduur en kuikens

De broedduur bedraag 23 tot 28 dagen. Op het linkernest wordt nu al minstens 16 dagen gebroed. We kunnen dus binnenkort de jongen verwachten, misschien al volgende week. Ik zie er naar uit. Als het eenmaal zover is gaan we dat merken aan de voerbeurten die dan gaan plaatsvinden. Als de kuikens klein zijn is dat nog weinig spectaculair. Als ze groter worden laten ze een kekkerende bedelroep horen. Bij grote jongen kan een voerbeurt er heftig aan toegaan. De ouders brengen het voedsel in de krop mee en wanneer de jongen tegen de snavel pikken worden ze gestimuleerd voedsel op te braken. Na 50 tot 55 dagen verlaten de jongen het nest. Als alles goed gaat kunnen we dus nog tot in juli naar het wel en wee van de reigers op hun nesten in park Frankendael blijven kijken.

Wanneer er sprake zou zijn van voedselgebrek wordt duidelijk wat het voordeel is van beginnen met broeden als het legsel nog niet compleet is. De grotere en eerst uitgekomen jongen hoeven dan geen energie te verspillen aan het vechten om voedsel met hun jongere en kleinere nestgenoten. Die leggen dan al snel het loodje. De natuur is hard.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Blauwe reiger Alle Beleef de Lente blogs