Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Waarom niet in Afrika blijven..?

Jochem Kühnen | zondag 1 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 447x

Voor de Gierzwaluw is trekken 'een eitje', als je dag en nacht al vliegt, wat maakt het dan nog uit waar je heen gaat? Maar het is niet zozeer het nu stijgende aantal insecten dat de Gierzwaluw naar Europa doet trekken voor het broedseizoen. Wat dan wel..?

Het is een slordige 7000 km vliegen, van de rivierdelta in Congo naar ons kikkerlandje. Toch is het de moeite waard voor de Gierzwaluw om elk jaar naar deze regio te vliegen om hier de jongen groot te brengen. De reden daarvoor is eenvoudig: in de zomer zijn de dagen hier lang.

De Gierzwaluw vangt insecten voor de jongen en doet dit op zicht. Jagen moet dus tijdens daglicht gebeuren en hoe langer het licht is, hoe langer er gejaagd kan worden. Zoals bij alle dieren het geval is zijn ook de jonge gierzwaluwen hongerig. In het geval van de Gierzwaluw bestaat het voedsel uit in de lucht gevangen insecten en spinnetjes.

Tijdens goed weer kunnen gierzwaluwen duizenden insecten vangen en tientallen keren naar hun nestplaats terugkeren met een flink maal voor de jongen. Jagen gebeurt in de directe omgeving van de nestplaats. Gierzwaluwen vliegen met grote snelheid en kunnen natuurlijk flinke afstanden afleggen, maar het is niet efficiënt om honderden kilometers te vliegen naar dat ene geweldige moerasgebied om vervolgens weer helemaal terug te moeten vliegen met voedsel voor misschien maar één jong. De kleine insecten waar gierzwaluwen op jagen laten zich met de warme lucht en wind meevoeren en zijn dus op veel plaatsen te vangen.

Over wind gesproken... Eind april hebben de naar Nederland terug trekkende gierzwaluwen last gehad van lagedrukgebieden in Zuid-Europa. Daardoor zijn ze wat later dan vorig jaar, maar ze zitten er echt aan te komen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs