Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Nest Sambeek 2021 met pas geboren kuikens.

Door Leo Daanen
Stork

Kuikens

Leo Daanen, STORK | dinsdag 3 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 608x

Het is de hoogste tijd voor kuikens, of zoals ze hier tegenwoordig vaker genoemd worden, hoogste tijd voor Wiebelkopjes.
Foto Leo: Niet uitgekomen volgroeid jong die dood in het ei zat.

Mooi opgevouwen

Nu we het over de geboortes hebben van de ooievaars kuikens, wil ik toch nog even terug komen op mijn eerdere blog Wiebelkopjes. In dat blog had ik het over het (net) niet uitgekomen ooievaars ei, dat ik thuis geopend had. In dat blog heb ik uitgelegd hoe en waarom ik dat gedaan heb, dus dat kun je nog terug lezen. Er zat een dood kuiken in, omdat het ei verlaten is door beide ouders. Op bovenstaande foto zie je hoe dat kuiken letterlijk in het ei opgevouwen zat, of je kan ook zeggen hoe een kuiken nu werkelijk in het ei zit. Zoals je op de foto kan zien en ik ook aangegeven heb met pijltjes en tekst, zit de (bijna) doorbraak/barst precies op de plek van de eitand. Je ziet hier nu ook precies hoe een jong in het ei zit en de bewegingsruimte dus miniem is, dus erg lastig om je uit zo'n ei te wrikken.

Eitand

Om die doorbraak te verwezenlijken heb je dus kracht en tijd nodig. Je zit opgevouwen in dat ei en je kan niet zomaar effe zeggen, ik ga eens even omdraaien en lekker op mijn rug liggen beitelen. En beitelen, ja dat doen ze dus ook echt zo hoor. De eitand is eigenlijk de beitel in dit opzicht. Een eitand is niets anders dan een spits puntje dat op de bovenkant van de snavel groeit, bekijk de foto maar eens goed. Door met deze eitand/beitel tegen de binnenkant van dat ei te krassen en te tikken, beitel je jezelf letterlijk naar buiten.

Als de kuikens groeien, groeit ook die eitand vanzelf weer weg en krijgt de ooievaar een mooie rechte gladde en op latere leeftijd fel rode snavel. Eind goed al goed, behalve dan als je ouders je te vroeg verlaten, zoals ze bij dit ei/jong gedaan hebben. Maar dat is nu eenmaal de natuur en hier moeten we mee dealen om het zo maar te zeggen.

P.s. ik heb dit blog woensdag 27 april geschreven omdat ik donderdag 28 april een paar dagen met vakantie ben gegaan en maandag laat pas terug kom en dinsdag nog een dagje weg moet. Dus ik hoop dat de timing van dit blog juist is en dinsdag goed overkomt haha.

Geniet van de kuikens.  Groetjes Leo.

Foto Leo: Het oude stadhuis in Gennep met op de voorgrond de terrassen en het ooievaarsnest rechts op de schoorsteen.

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs