Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
IJsvogel komt uit schoongekrabde nestgang, gereed voor 2e broedsel (Foto www.jeroenstel.com)

Door Jelle Harder

Eerste broedsel, tweede broedsel?

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | zaterdag 6 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1102x

Maken ijsvogels ook een tweede broedsel? En hoe gaat dat dan in de natuur? In dezelfde nestgang of graven ze weer een nieuwe gang? Gaat het dan om het zelfde paar ijsvogels? Allemaal vragen die beginnen op te komen terwijl het nog 10 dagen duurt voordat de jongen uitvliegen.
Gravende ijsvogel in nestgang (Foto www.jeroenstel.com)

Tweede broedsel, eerste optie

Als er een tweede broedsel komt is dat heel normaal. Een tweede broedsel komt meestal in dezelfde nestgang en nestkamer als in de huidige. Is het eenmaal zover dat de jongen zijn uitgevlogen dan zullen pa en ma ijsvogel de nestkamer en nestgang zo veel mogelijk schoonkrabben. Met de pootjes worden braakbalresten en poep zo veel mogelijk de nestgang uitgewerkt. Die rommel valt in het water en kleeft soms aan de buitenkant van de ijsvogelwand.

 

Tweede broedsel, tweede optie

Een andere mogelijkheid is dat pa ijsvogel al een tweede nestgang gegraven heeft terwijl de jongen nog wel 10-15 dagen in het nest zitten. Een nieuwe gang kan eventueel in dezelfde ijsvogelwand, maar vaker in een wand die in de buurt ligt, bijvoorbeeld 10 of 20 meter verder. Het gaat zelfs zo ver dat ma ijsvogel dan al bijvoorbeeld 6 eieren gelegd heeft en aan het broeden geslagen is. Man ijsvogel moet dan vooral in zijn eentje de jongen verzorgen.

 

Situatie bij onze ijsvogelwand

De locatie van onze ijsvogelwand is een wand met twee kunstnesten. Het zou dus zo kunnen zijn dat de ijsvogels interesse krijgen voor de nu nog lege, andere, nestgang. De linker dus. De kijkers wordt aangeraden er daarom wat extra op te gaan letten of er bezoekjes aan de linker nestgang worden gebracht.

 

Tweede broedsel, zelfde ijsvogels?

Het mannetje en vrouwtje blijven gewoonlijk een heel broedseizoen bij elkaar. Maar partnerwisseling tijdens het broedseizoen komt ook voor, mogelijk bij jaarlijks bij 10-20% van de paren. De partnerwisseling stijgt met het toenemen van het aantal paren in een gebied. De verlokkingen zijn dan kennelijk erg groot doordat er meer kansen zijn.

 

Polygynie en polyandrie

Polygynie (veelwijverij) komt in de ijsvogelwereld ook voor; de man kan wel 2 km verderop zitten met het andere vrouwtje; ook werd een keer een man met 3 vrouwtjes vastgesteld. Na een strenge winter zijn er minder mannen over dan vrouwen. In het erop volgende broedseizoen zie je dan vaker polygynie. Polyandrie (veelmannerij) is bij ijsvogels ook niet onbekend.

 


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs