Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Hoe zit het met de muizen dit jaar ?

Door Mark Hessels

Slecht nieuws van de buren

Mark Hessels | donderdag 31 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 327x

Bij de kerkuilen lijkt de tijd even stil te staan hoewel tegelijkertijd ook duidelijk te zien is dat er binnenin het vrouwtje (V) van alles aan het veranderen is ter voorbereiding van de (paas?)eitjes. Bij de bosuilen lijkt een heel slecht broedjaar op komst, is dat voor de kerkuilen dan ook zo ?
Leuk voor de variatie, maar alleen met kikkers gaan ze geen nest grootbrengen.

EIEREN MET PASEN DIT JAAR ?

We zien de afgelopen week met enige regelmaat prooi-overdracht van M naar V. Tegelijkertijd lijkt V ook steeds langere perioden in de kast door te brengen en vol verwachting op M te wachten voor een lekkere snack en een echtelijke stoeipartij. In gedachten zie je de eitjes al ontwikkelen ergens diep van binnen. Zouden we met pasen al eieren in deze mand hebben ?

 

MAAR WAT IS ER NU BIJ DE BUREN AAN DE HAND ?

Recent kastonderzoek bij de bosuilen in deze streek lijkt een erg slecht jaar voor de bosuilen te voorspellen. Slechts 10-15% van de kasten bevat een nest met eieren, waar normaliter rond deze tijd 40-50% van de kasten bezet zou zijn door bosuilen. Alle bosuil-territoria zijn echter wel bezet, dus dat kan eigenlijk alleen maar betekenen dat ze het leggen van eieren hebben uitgesteld tot later of misschien zelfs tot volgend jaar.

Toen vorig jaar nauwelijks eikels en beukennoten aan de bomen verschenen waren we hier al een beetje bang voor. De muizen die hier van afhankelijk zijn hebben een hele slechte winter achter de rug en daarmee is (in ieder geval een deel van) de voedselvoorziening voor de bosuilen erg mager dit voorjaar.

 

OK, MAAR WAT BETEKENT DAT VOOR DE KERKUILEN ?

Kerkuilen jagen anders dan bosuilen en daardoor kunnen ze ook redelijk dicht naast elkaar bestaan (zoals hier bijvoorbeeld waar ze letterlijk direkt naast elkaar wonen). Een kerkuil jaagt ook wel graag in de ruigte van een bosrand, maar als het daar tegenvalt gaat hij ook net zo makkelijk in het open veld jagen, waar je de bosuil zelden zult tegenkomen.

In het open veld liggen natuurlijk niet zoveel eikels en beukennoten, dus de soorten knaagdieren die daar voorkomen zijn daar veel minder afhankelijk van en kunnen gewoon wel een prima jaar hebben dit jaar (en kikkers eten al helemaal geen eikels 🐸😁).

De beschikbaarheid van prooien leek begin dit jaar eigenlijk boven verwachting goed voor de kerkuilen en ik had al heel voorzichtig gezegd dat ze wel eens vroeg zouden kunnen zijn dit jaar. Die voorspelling is inmiddels al wel achterhaald en met de droogte wordt ook het veld steeds lastiger voor woelmuizen om hun holletjes te graven. Het buitje van vandaag is dan ook meer dan welkom en er mag nog wel wat meer bij (alleen niet weer alles in één keer graag).

 

DUS UILEN (F)LUISTERAAR; WAT GAAT HET NOU WORDEN DIT JAAR ?

Ja, dat is nog niet zo eenvoudig, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen. Ik verwacht niet dat een het heel slecht jaar gaat worden, maar een topjaar zoals 2021 daar zou ik mijn geld ook niet op inzetten. Uiteraard zitten we nog vrij vroeg in het jaar en kerkuilen zijn erg flexibel in dit opzicht, dus als het allemaal een beetje de goede kant op draait kunnen we zomaar alsnog verrast worden door een groot legsel. Kortom redenen genoeg om er bovenop te blijven zitten.

En voor nu; oogjes dicht en snaveltjes toe (Foto: Mark Hessels)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs