Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Zie jij de zwartkopmeeuw vliegen tussen alle kokmeeuwen? Let op vleugelpunten! @ Vera Willemsen

Door Vera Willemsen

Het herkennen van meeuwen

Vera Willemsen | maandag 26 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1179x

Je houdt van ze, of je houdt niet van ze. Bij meeuwen denken mensen vaak aan vervelende scenario’s op het strand waarbij een brutale meeuw hun patatje afpakt. Maar had jij niet hetzelfde gedaan als jij een meeuw was geweest ;-)? Meeuwen zijn erg intelligent en ja, ook zeker wel eens brutaal.
Zilvermeeuwen @ Aaldrik Pot

Dat er meerdere soorten meeuwen zijn weten de meeste mensen wel, maar welke meeuwen dit precies zijn? Ook op Bliek zijn er veel verschillende meeuwensoorten te zien. Het kan een uitdaging zijn om erachter te komen welke meeuw je nu precies ziet. Zeker van een afstandje kunnen verschillende meeuwensoorten best op elkaar lijken. Toch zijn er zeker een hoop manieren om de verschillende meeuwensoorten uit elkaar te houden. Puntje van aandacht: in dit blog wordt alleen beschreven hoe de volwassen vogels uit elkaar gehouden kunnen worden. Voordat je doorgaat met het herkennen van de jongere meeuwen kan het handig zijn om eerst de volwassen soorten goed onder de knie te hebben.

Zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw en grote mantelmeeuw

We beginnen met drie veel voorkomende meeuwen. De zilvermeeuw, de kleine mantelmeeuw en de grote mantelmeeuw. Een volwassen zilvermeeuw kan sterk op andere meeuwen lijken maar is vooral goed te onderscheiden door zijn roze poten. Verder heeft de zilvermeeuw een zilvergrijze mantel (dit zijn de bovenvleugeldekveren), een witte kop en een dikke gele snavel met een rode vlek. De kleine mantelmeeuw lijkt op de zilvermeeuw alleen heeft de kleine mantelmeeuw gele poten en een donkergrijze mantel.
En dan hebben we nog de grote mantelmeeuw. Dit is de grootste meeuw die we in Nederland regelmatig tegen kunnen komen. De grote mantelmeeuw is tevens ook de grootste meeuw op de wereld, en deze broedt 'gewoon' in ons land! Goed herkenbaar door de zeer donkere mantel en… roze poten!

Kokmeeuw en zwartkopmeeuw

Twee meeuwen die sterk op elkaar lijken en beide nu goed te zien zijn op de webcams zijn de kokmeeuw en de zwartkopmeeuw. In de zomer zijn deze twee soorten het beste van elkaar te onderscheiden. De kop van de zwartkopmeeuw is gitzwart en loopt recht af tot redelijk ver door in de nek. Het verenkleed van een volwassen zwartkopmeeuw is helemaal wit, op de kop na uiteraard. Een ander kenmerk van de zwartkopmeeuw is de vuurrode hoekige snavel met zwarte band.
De kokmeeuw heeft in zomerkleed een meer chocoladebruine kleur kop. Maar op een afstandje kan dit alsnog redelijk zwart ogen. Het bruin van de kop loopt bij de kokmeeuw minder ver door in de nek en loopt schuin af.  Daarnaast hebben kokmeeuwen duidelijk zichtbare zwarte vleugelpunten en hebben ze een slanke donkerrode snavel. Op de bovenste foto zie je tussen een groep vliegende kokmeeuwen één zwartkopmeeuw. Heb jij de zwartkopmeeuw al gespot?
In de winter kan je de kokmeeuw en de zwartkopmeeuw uit elkaar houden door goed naar hun kop te kijken. Kokmeeuwen hebben in winterkleed twee kleine zwarte vlekjes achter hun oren. Ookwel herkenbaar als ‘koptelefoontje’. De zwartkopmeeuw heeft in de winter een lichtgrijze kop zonder koptelefoontjes. 

De minder bekende meeuwensoorten; pontische meeuw, geelpootmeeuw, stormmeeuw en dwergmeeuw

Het herkennen van de pontische meeuw is niet eenvoudig, maar laat dit je niet afschrikken. Met zijn zilvergrijze mantel en zacht rozige/gelige poten lijkt de pontische meeuw namelijk erg op een zilvermeeuw. Over het algemeen hebben pontische meeuwen een wat vriendelijkere kop die ronder is dan die van de overige grote meeuwen. De ogen zijn klein en donker en de snavel is lang.
Als volgt de geelpootmeeuw, welke steeds vaker in ons land wordt waargenomen. Je raad het al, de geelpootmeeuw heeft duidelijke gele poten, net als de kleine mantelmeeuw. Geelpootmeeuwen onderscheiden zich van de kleine mantelmeeuw door o.a. hun duidelijk lichtere kleur mantel. De geelpootmeeuw heeft een hoekigere kop dan de pontische meeuw met een forse snavel.
Dan heb je nog een kleinere meeuw die veel lijkt op de kok- en zwartkopmeeuw, namelijk de dwergmeeuw. Dwergmeeuwen worden in ons land het meest waargenomen wanneer ze op doortrek zijn. Ze hebben een gitzwarte kop en donkerrode poten. Het beste kenmerk om ze te onderscheiden van een kok- of zwartkopmeeuw zit hem in de vleugel. Hij heeft namelijk een donkere ondervleugel met een contrasterende witte achterrand. 
De laatste soort van vandaag is de stormmeeuw. De stormmeeuw lijkt iets wat op de zilvermeeuw maar is kleiner en heeft donkere ogen, terwijl de zilvermeeuw felgele ogen heeft. Verder heeft de stormmeeuw geelgroene poten en een kleinere en dunnere snavel.

 

Er valt onwijs veel te vertellen over meeuwen en over het herkennen hiervan, het is dan ook niet voor niks dat er volledige boeken geschreven zijn hierover. Bovenstaande informatie is daarom uiteraard niet volledig en er zijn ook nog heel wat uitzonderingen, zo zijn er bijvoorbeeld ook zilvermeeuwen met gele poten… om het nog ingewikkelder te maken! Iedereen heeft voor zichzelf zijn eigen manier om meeuwen goed uit elkaar te kunnen houden. Een belangrijke tip die ik kan meegeven: maak heel veel foto’s! Zo kan je thuis op je gemak de foto’s nog eens bekijken en rustig uitzoeken welke soorten je hebt gezien. Veel succes!

 

Vliegende stormmeeuw met pontische meeuw @ Vera Willemsen

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bliek Alle Beleef de Lente blogs