Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Oh, wat zijn ze mooi 😍 (in kleur)

Mark Hessels | vrijdag 25 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 507x

Ik heb me vorig jaar al eens β€˜beklaagd’ dat de mooiste uil van NL zich bij voorkeur niet bij daglicht laat zien, maar dit jaar zijn we toch al regelmatig verwend met een kort moment dat M of V overdag voor de buitencamera gaat zitten. Dat gaat straks met die 6 kuikens alleen nog maar meer worden.
M (boven) en V (onder) betrapt bij daglicht.

Onze V is een stuk donkerder

Op de screenshots hierboven, zie je dat V echt een stuk donkerder is dan M, vooral op de borst en poten. Dat is trouwens iets wat op infraroodbeeld een stuk minder opvalt. Dit is een vrij normale variatie en zegt niet echt iets over het geslacht. Onze V is toevallig donkerder, maar het is niet zo dat de donkerste van de twee altijd het vrouwtje is. De kans dat een donkerder exemplaar een vrouwtje is is echter wel iets groter.

 

Waarom eigenlijk zulke mooie kleuren ?

Tja, als je alleen ’s nachts buiten komt kun je net zo goed halfgrijs zijn, dus waarom dan toch die kleurenpracht ? In mijn blog van vorig jaar had ik het al eens toegelicht, maar er is natuurlijk een tijd geweest dat er nog geen nestkasten waren en kerkuilen overdag veel voordeel hadden van goede camouflage. Misschien dat ze na honderdduizend jaar nestkastgebruik alsnog halfgrijs worden; dat zou wel erg zonde zijn.

 

De kuikens komen ook al aardig in de veren

Hoe aandoenlijk die donsbollen in de kast ook zijn, uiteindelijk moeten ze natuurlijk toch een keer gaan beginnen met veren te ontwikkelen. Door het grote leeftijdverschil kun je dat op dit moment prachtig zien. K1 heeft al veel veren op vleugels en rug en ook de gezichtssluier begint al mooi af te tekenen, terwijl K5 en K6 pas hier en daar wat bloedspoelletjes beginnen te kijgen (een bloedspoel is het begin waaruit later de veer groeit).

Over niet al te lange tijd zullen K1 t/m 6 geringd gaan worden. Dan krijgen we ze voor het eerst echt in kleur te zien. Het zal dan nog wel te vroeg zijn om vast te kunnen stellen of het mannetjes of vrouwtjes zijn; daarvoor moeten ze bij kerkuilen echt helemaal volgroeid zijn.

 

Straks ook op de kast

Vorig jaar hebben K1 en K2 niet heel veel tijd op de kast doorgebracht, bij daglicht. Nu was daar ook niet zo veel reden voor omdat het niet bepaald druk was in de kast. Alle voorgaande jaren met grotere nesten hebben er altijd kuikens de dag doorgebracht bovenop de kast. Nu maar hopen dat deze daar ook trek in hebben, want voorlopig hebben ze zelfs aan alleen de krappe voorkamer al genoeg.

Tot die tijd moeten we het nog even doen met korte momenten en foto’s van voorgaande jaren, maar heb geduld, meer kleur is op komst….

Schoonheid in wording (Foto: Mark Hessels)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs