Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Peter de Vries
NIOO-KNAW
Peter de Vries, NIOO | maandag 24 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1081x
En die kou, daar schreef ik in mijn laatste blog al over. De vorst van de afgelopen week heeft de eiken niet goed gedaan. 'Hoe houden jullie dat in het blad komen van de eiken dan bij?' was de logische vraag die ik van verschillende kanten mocht ontvangen.
Hiervoor hebben wij zogenaamde 'bomenboekjes'. Twee maal per weken scoren wij het verloop van het in blad komen van de eik. Dit doen we in een drietal bossen, bij elk jaar weer dezelfde bomen. Een expert op het gebied van eiken-knoppen scoort al deze eiken aan de hand van de zogenaamde 'knoppen index'. Met handige tekeningetjes weet een ieder waar deze eiken te vinden zijn en op een standaard formuliertje worden de scoren ingevuld.
Aan het einde van deze ochtend liep deze 'knoppen expert' rechtstreeks vanuit het bos mijn kamer binnen met een tak in de hand. 'Bevroren' was zijn commentaar. En inderdaad, de eerst fris groene verse blaadjes waren helemaal zwart geworden. Er is niet veel inlevingsvermogen nodig om te begrijpen dat rupsen van de wintervlinder hier niets mee kunnen beginnen. En die rupsen hebben de jonge Koolmeesjes straks nodig om grote en sterke Koolmezen te worden.
Nu is het zo dat de eerste paar dagen de ouders het nog wel kunnen bolwerken, dan zijn er nog niet heel veel rupsen nodig. Maar zijn de jongen een dag of vijf, zes oud dan is dat een heel ander verhaal. Dan moeten de ouders heel hard werken om al die lege maagjes van rupsen te kunnen voorzien. En of er genoeg rupsen voor al die hongerige Koolmeesjes zullen zijn, dat is op dit moment nog onzeker.
Daar komt dan nog bij dat na de hoge overleving de afgelopen winter en het mastjaar de dichtheden best wel hoog zijn. Heel veel kasten zijn bezet en uit het bos ontvang ik berichten dat de legsels dit jaar groter zijn dan voorgaande jaren. Bij de Koolmezen wel tot tien eieren en bij de Pimpelmezen zelfs tot dertien eieren. Dus dit houdt in dat al die mezen-ouders straks heel hard moeten gaan werken om al hun jongen groot te brengen.
Op dit moment zit het overgrote deel van de Koolmezen op de eieren en zijn aan het broeden (net zoals onze Beleef de Lente Koolmees nu doet). Maar als over een tijdje al die eieren uitkomen, hoe het dan verder gaat, dat is de grote vraag. We wachten in grote spanning op alles wat komen gaat!
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..