Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Linda Persoon
Linda Persoon | vrijdag 16 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 713x
De kleur van een ei wordt veroorzaakt door voornamelijk twee pigmenten; blauwgroen en roodbruin. Samen met het witte calcium in de eischaal zorgen deze pigmenten in verschillende concentraties voor een grote diversiteit aan kleuren. Zo zijn de eieren van de bosuil wit, die van de merel blauwgroen en legt onze torenvalk roodbruine eieren. Waarom zijn er deze grote verschillen in kleuren?
Allereerst is een schutkleur belangrijk. Als het ei niet opvalt in het nest is het beter beschermd tegen roofdieren. Sommige eieren hebben geen schutkleur en vallen juist op, zoals bijvoorbeeld de eieren van de kerkuil. Door de witte kleur kunnen de ouders de eieren makkelijker zien in de donkere kast.
Daarnaast is het in een ei niet compleet donker maar komt er ook wat daglicht binnen. Een klein beetje licht is goed voor de ontwikkeling van het embryo. Maar teveel licht kan schadelijk zijn, daarom is het belangrijk dat dit wordt gereguleerd. Eieren in open nesten zijn daarom vaak donker van kleur en laten zo weinig licht door. In donkere nesten zijn de eieren vaak wit of blauw, want deze kleuren laten het licht het beste door.
De eieren van de torenvalk kunnen varieren van crèmekleurig met rode vlekjes tot roodroestbruin zoals de eieren in onze kast. De intensiteit van de kleur verschilt per torenvalkvrouw en kan ook nog verschillen per ei.
Waarschijnlijk hebben valkeneieren hun roodbruine kleur dus als schutkleur. Logisch, want van oorsprong zijn torenvalken rotsbroeders en de eieren zijn dan mooi gecamoufleerd. Ook wordt het licht in de eitjes in de open kast door de kleur gereguleerd.
Een interessant feitje over de roodbruine kleur komt nog uit onderzoek (bron: Avian Biology Research) dat is gehouden op zangvogeleieren. De rode kleur komt van een pigment genaamd protoporfyrine. Deze stof blijkt de eischaal te versterken op plekken waar deze te dun is door calciumtekort, hierdoor ontstaan vlekjes op het ei. Of dit ook voor torenvalken geldt is niet onderzocht, maar wellicht is het zo dat deze eieren extra protoporfyrine bevatten om het harde bestaan op een rotsbodem aan te kunnen.
Op het moment liggen er twee eitjes in de nestkast. De torenvalk legt gemiddeld 4 tot 6 eieren dus we kunnen nog wel zo’n mooie rooie verwachten. Hou onze camera goed in de gaten, misschien ziet u het wel gebeuren!
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..